Ministarstvo odbrane BiH ne zna za američke granate

Ministarstvo odbrane SAD-a je objavilo da će Bosna i Hercegovina i Liban dobiti ukupno 85.251 granatu (Reuters)

Ministarstvo obrane BiH nije upoznato sa informacijom da će ta zemlje dobiti granate od američke vojne industrije Medico Industries iz grada Wilkes Barre u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Ministarstvo odbrane SAD-a je objavilo da će Bosna i Hercegovina i Liban dobiti ukupno 85.251 granatu, iako nije jasno precizirano koliko granata će pojedinačno dobiti BiH, a koliko Liban.

Vrijednost pomenute municije iznosi, kako je navedeno, 35.512.402 američkih dolara.

Navodi se, također, da će transfer granata biti kompletiran 31. jula 2020. godine, a među granatama koje će dobiti dvije zemlje su one kalibra 120 mm sa visokoeksplozivnim punjenjem, školske granate za vojnu vježbu i 21.187 dimnih granata.

“Ministarstvo obrane BiH nije upoznato sa navodima iz Vašeg zahtjeva, niti smo upoznati o postojanju bilo kakvih administrativnih aranžmana s tim u vezi“, obavijestili su nas iz Ministarstva odbrane BiH.

NATO standardi

Al Jazeera je kontaktirala i pomenutu američku kompaniju, Medico Industries, kako bi dobila više informacija o isporuci vezanoj za BiH, no do vremena objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović ističe kako u Ministarstvu odbrane BiH vjerovatno još neće ni dobiti informacije vezane za ovaj aranžman, nego će, kako tvrdi, kada sve bude spremno za redistribuciju ono dobiti akt od američke ambasade ili druge zadužene institucije.

Kaže da su Sjedinjene Američke Države objavile da će za 2018. i 2019. odvojiti određena materijalna sredstva kada je u pitanju Zapadni Balkan, a da se to posebno odnosi na BiH i jačanje njene namjenske industrije.

Ahatović ističe da BiH nema viškova kada je u pitanju municija od 155 milimetara.

“Nama su viškovi municije uglavnom oni koji se odnose na oružje i oruđe Varšavskog ugovora. To su granate od 152 mm, ako već govorim o toj vrsti municije. Potpuno je drugačiji promjer NATO municije. Treba se zapitati i da li će uz municiju doći i oruđe. Ovdje govorimo o NATO-u i standardima Alijanse. NATO ima standardnu haubicu FH-70 kalibra 155 mm i sve zemlje se po licenci koriste tom haubicom, to je mjerna jedinica. Ako se doniraju granate 155 mm, onda postoji mogućnost da uz njih dođe i oruđe. Mogle bi doći 3-4 baterije tih haubica, 155 mm u NATO aranžmanu. Te donacije nisu slučajne, radi se o jednoj veoma ozbiljnoj državi sa dobrim namjerama na ovom prostoru. Mi, iako imamo municiju, imamo je za staru haubicu M1. Ta haubica je donirana još u 1950-im godinama Jugoslaviji. Tada je Amerika donirala, odnosno iznajmila opremu bivšoj JNA i tu je bila i ta haubica koja se uveliko koristila tokom agresije na BiH. Ona je zastarjela“, navodi Ahatović.

BiH bi mogla, nastavlja on, u tvornici Bratstvo Novi Travnik sama proizvesti haubice kalibra 155 mm.

“Da li se neko zapitao da ove granate nisu možda za našu samohodnu haubicu koju pravimo u Novom Travniku. Svaka vrsta donacije koja dolazi u NATO standardu je poželjna, ona nije neperspektivna imovina“, navodi.

Povjerljivost procesa

Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu ističe da se, iako je i na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane SAD-a objavljena ova informacija, radi o malom broju detalja, osim količine municije i njene vrijednosti.

“Ono što mogu reći je da je i  ovakav vid saradnje, kupovine, doniranja nešto što je poznato u svijetu trgovine oružja. Vjerovatno je da zbog povjerljivosti samih procesa, ugovora i slično “trenutno” nema više detalja. Ono što je cijeloj svjetskoj javnosti poznato jesu nastojanja sadašnje američke administracije na ‘liberalizaciji’, odnosno olakšavanju propisa za prodaju američke vojne opreme drugim državama iz februara ove godine“, navodi Ahić.

Sjedinjene Američke Države i njihova administracija, nastavlja on, su pod pritiskom rastućih vojnih industrija Kine i  Rusije, te treba uzeti u obzir da je jedan od glavnih predizbornih argumenata sadašnje administracije bilo i otvaranje novih radnih mjesta u ovoj branši, a što je simbolično bilo pretočeno i u tzv. plan “Kupujte Američko”.

U svakom slučaju, zaključuje Ahić, BiH kao zemlja partner i kao zemlja koja želi da pokrene MAP i uđe u NATO mora biti kredibilan faktor u odnosima i na vojnom tržištu obzirom da ima značajnu i proizvodnju i prodaju u namjenskoj industriji.

Izvor: Al Jazeera