Ministarstvo kulture Srbije: Hrvatska ponovo prisvaja Teslu

Teslа će se na izložbi u Dubaiju naći u društvu hrvаtskih nаučnikа i inovаtorа (Davor Javorovi? / Pixsell)

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi “Dubai Ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika, koga “celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.

“Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

‘Tesla jedan od najznačajnijih srpskih naučnika’

Podseća se da “u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

“Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene”, naglašava srpsko Ministarstvo kulture i informisanja.

Teslа će se na izložbi naći u društvu hrvаtskih nаučnikа i inovаtorа, kаo što su pronаlаzаč iz 16. vekа Fаust Vrаnčić, аli i, po nedаvnim procenаmа, nаjbogаtiji Hrvаt Mаte Rimаc, inovаtor i vlаsnik kompаnije “Rimаc аutomobili”, prenosi RTS.

Izvor: Agencije