Oglasi

Ministar zdravlja Francuske traži ograničenje upotrebe hidroksihlorokina

Autori novog istraživanja utvrdili su neefikasnost lijeka i upozorili na veće zdravstvene rizike.
'The Lancet' je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu saradnju sa SurgisphereomReuters - Ilustracija

Ministar zdravlja Francuske Olivier Veran zatražio je ograničenje upotrebe hidroksihlorokina u liječenju zaraze korona virusom pošto su autori novog istraživanja utvrdili njegovu neefikasnost i upozorili na veće zdravstvene rizike, javlja AP.

Veran je na Twtiteru napisao da je od francuskog vijeća za javno zdravlje zatražio da u roku od 48 sati izmijeni pravila u vezi s prepisivanjem tog popularnog lijeka protiv malarije.

Kao razlog je naveo rezultate ispitivanja 100.000 pacijenata širom svijeta, u kojima se navodi da hidroksihlorokin i s njim povezan lek hlorokin ne djeluju na novi korona virus i da je njihovo korištenje povezano s većim rizikom od smrti i problema sa srčanim ritmom, prenijela je Beta.

Odobrena upotreba u bolnicama

Poznati francuski virolog Didier Raoult, kojeg neki smatraju kontroverznim, privukao je pažnju svjetske javnosti na početku epidemije tvrdeći da hidroksihlorokin smanjuje simptome zaraze korona virusom.

Francuska je odobrila upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata u bolnicama.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedeljak da sedmicu i po preventivno uzima hidroksihlorokin, kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen korona virusom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.