Ministar: Za napad u Minhenu krive video igrice

Većina žrtava napadača, njih sedam, maloljetnici su stranog porijekla (AP)

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je u subotu da su nasilne video igrice “inspirirale” mladog Iranca koji je u petak u Minhenu ubio devetoro ljudi.

“Veliki broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja”, rekao je on nakon sastanka sigurnosnog štaba Savezne vlade, na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske.

Dodao je da se radi o “djelu pojedinca”, koji je do sada bio “potpuno nepoznat” vlastima, i odbacio bilo kakvu povezanost s “islamističkom scenom”, prenosi agencija Hina.

De Maiziere je upozorio na to kako je potrebna “funkcionirajuća okolina” kako bi se ne vrijeme otkrilo ponašanje koje vodi tragedijama poput one u Minhenu.

“Ono što nam je potrebno su građani koji obraćaju pažnju”, kazao je on i dodao kako postoje indicije da je 18-togodišnji Ali David Sonboly, sin useljenika iz Irana, bio žrtva mobinga u školi.

Ubijeno sedam maloljetnika

Većina žrtava napadača, njih sedam, maloljetnici su stranog porijekla.

Među njima su i tri državljana Kosova koji su živjeli u Minhenu.

Prema informacijama medija, 18-ogodišnji Sonboly je preko Facebooka žrtve namamio u restoran brze hrane McDonalds, blizu trgovačkog centra Olympia, nudeći im besplatne obroke.

Nakon što je u restoranu i trgovačkom centru ubio devet i ranio 27 osoba, počinitelj je u obližnjem parku počinio samoubistvo.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uputila saučešće porodicama poginulih i pohvalila policiju u glavnom gradu Bavarske za njihovo “izuzetno profesionalno” djelovanje.

Izvor: Agencije