Oglasi

Ministar za Brexit: Dogovor s Unijom do 21. novembra

London i Brisel još nisu postigli dogovor o uvjetima izlaska Velike Britanija iz Evropske unije i prelaska na novi odnos.
Dominic Raab će članovima parlamentarnog odbora za izlazak iz Unije podatke dati 'kada dogovor bude završen'AP

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab kazao je zastupnicima u Londonu kako očekuje da dogovor o razlazu s Evropskom unijom bude postignut prije 21. novembra, prenose agencije.

On je članovima parlamentarnog odbora za izlazak iz EU-a rekao kako će im dati podatke "kada dogovor bude završen" i kako očekuje da će to biti moguće 21. novembra.

Raab je zastupnicima to poručio u pismu od 24. oktobra, koje je odbor objavio u srijedu.

Velika Britanija treba izaći iz EU-a 29. marta naredne godine, ali London i Brisel još nisu postigli dogovor o uvjetima razlaza i prelaska na nov odnos.

Strah od haosa

Zastoj je potakao strahovanja da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora, što bi moglo dovesti do haosa u saobraćaju i ekonomskih previranja.

Premijerka Velike Britanije Theresa May je rekla kako je dogovor završen 95 posto, ali i kako dvije strane trebaju premostiti razlike oko granice između Sjeverne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su se saglasili da ne smije biti prepreka koje bi omele kompanije i stanovništvo sa dvije strane granice i potkopalo mirovni proces za Sjevernu Irsku, ali obje strane jedna drugoj odbacuju rješenja.

Dogovor Londona i Brisela trebaju odobriti parlamenti Velike Britanije i članica EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.