Ministar vanjskih poslova Katara: Dešavanja u Siriji su ratni zločin

Al Thani se slaže sa SAD-om da se treba nešto učiniti po pitanju dešavanja u Siriji (EPA)

Katarski ministar vanjskih poslova Sheik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani opisao je ratna dešavanja, koja već sedmu godinu traju u Siriji, kao ratne zločine koje Bashar al-Assad čini nad svojim narodom.

On je u intervjuu za američki kanal Fox News rekao kako se slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama da se treba nešto učiniti po pitanju dešavanja u Siriji.

“Moramo se suprotstaviti ovome što se dešava tamo i zaustaviti ubijanje sirijskog naroda. Podržat ćemo svaku odluku koja bude donesena u cilju spašavanja ovog naroda. To je ono što tražimo već sedam godina”, kazao je Al Thani.

U odgovoru na pitanje vezano za zaljevsku krizu, katarski ministar vanjskih poslova rekao je kako pokušaj izolacije Katara nije bilo dobro rješenje, a isto tako i da je ova kriza potpuno bespotrebna.

Pokušaj izolacije Katara nije dobar potez

Dodao je kako se američki predsjednik Donald Trump slaže po ovom pitanju s katarskim emirom Tamimom Bin Hamadom Al Thanijem.

“Moram reći da nije bilo potrebe za blokadom, kao i cijelom ovom krizom. Američki predsjednik Donald Trump se slaže po tom pitanju s njegovom ekselencijom, emirom Tamimom Bin Hamadom Al Thanijem. Oni smatraju da se kriza treba završiti i ponovo uspostaviti jedinstvo zemalja Zaljeva”, rekao je katarski šef diplomatije.

Kazao je da je kriza počela bez valjanog razloga, putem hakerskog napada, kao i napada na Katarsku novinsku agenciju.

To samo pokazuje kako razlozi nisu bilo dovoljno jaki i da pokušaj izolacije Katara nije bio dobar potez.

Izvor: Al Jazeera i agencije