Ministar: Sirija će povratiti kurdske teritorije milom ili silom

Kurdske snage su 'jedina preostala američka karta', rekao je sirijski ministar odbrane Ayyoub (EPA)

Sirijska vojska će osloboditi teritorije pod kontrolom kurdskih snaga na sjeveru zemlje “silom” ili putem “sporazuma o pomirenju”, rekao je sirijski ministar odbrane Ali Abdullah Ayyoub.

“Vojska će osloboditi tu regiju kao što je već oslobodila većinu regija u zemlji, silom ili putem sporazuma o nacionalnom pomirenju”, rekao je Ayyoub na konferenciji za novinare u Damasku, koju je držao s komandantima iračke i iranske vojske.

Prema njegovim riječima, kurdske snage su “jedina preostala američka karta”, prenosi Tanjug.

Sjedinjene Američke Države i njihova koalicija pružaju podršku arapsko-kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF), borcima koji se na sjeveroistoku Sirije bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Uspostavljanje autonomije

Kurdi su uspjeli da, s početkom rata u Siriji i povlačenja vladinih snaga iz velikih dijelova zemlje, uspostave autonomiju na velikom području na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, bogatom naftom, vodama i plodnim zemljištem. Između vlade i pobunjenika su zadržali neutralnu poziciju.

Suočeni s mogućnošću američkog povlačenja iz Sirije, Kurdi su prošlog ljeta počeli pregovore s vladom u Damasku u vezi budućnosti njihove autonomije.

Sirijska vlada je uz podršku Rusije i Irana ostvarila niz pobjeda nad pobunjenicima i borcima ISIL-a i sličnih grupa i sada kontrolira skoro dvije trećine zemlje. Sada se kao naredni ciljevi vide kurdske teritorije i sjeverozapadna provincija Idlib.

“Država će povratiti potpunu vlast (…) Idlib neće biti izuzetak”, rekao je ministar Ayyoub.

Idlib se trenutno nalazi u rukama grupe Hayat Tahrir al-Sham a od ofanzive sirijske vojske je za sada zaštićen rusko-turskim dogovorom o demilitariziranoj zoni.

Izvor: Agencije