Oglasi

Ministar sigurnosti ispitan u Tužilaštvu BiH

Dragan Mektić ispitan nakon što je izjavio kako ima informacije da Hrvatska u BiH vrbuje vehabije.
Mektić: Da je Tužilaštvo imalo namjeru, učestvovalo bi u svakom slučajuArhiva

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ispitan je danas u Tužilaštvu BiH nakon što je izjavio kako ima informacije da Hrvatska u Bosni i Hercegovini vrbuje vehabije, prenosi agencija Fena.

„Zašto Tužilaštvo nije reagovalo u ranijim slučajevima? Nije ovdje suština da se utvrdi šta se stvarno događalo, suština je da se zaštite prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. Da je Tužilaštvo imalo namjeru, učestvovalo bi u svakom slučaju. Ono sve što sam rekao, ja potvrđujem“, kazao je on.

Kako je naveo, između ostalog, uloga obavještajne službe nije samo da prikuplja informacije i podatke već da preduprijedi i spriječi svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH u obavještajnom smislu.

„To je njena uloga, da to spriječi“, naveo je Mektić.

Govoreći o ispitivanju u Tužilaštvu BiH, Mektić je naveo da se diskutiralo i o generalnom konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću, kako i o novinaru Mati Đakoviću koji je vozio automobil diplomatskih tablica koje pripadaju hrvatskom konzulatu.

Pravo na odbranu

„Rekao sam da imam informacije i da sam vidio određene fotografije gdje je unazad nekoliko mjeseci Mato Đaković vozi to vozilo. On kaže da je to vozilo uzeo od Bandića, jeste uzeo, jučer ga prepisao kad je sve to provaljeno. Ne smije u diplomatsko vozilo niko da sjedne osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određen način tretira kao teritorija te zemlje. A vi date Mati Đakoviću da voza diplomatsko vozilo, pa može u njemu raditi šta hoće i kako hoće“, istakao je on.

Đaković je jučer demantirao povezanost i najavio tužbe protiv ministra i portala.

„On ima pravo da se brani“, kazao je Mektić.

„Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo tužilaštvo i u ovog glavnog tužitelja. To moraju znati u VSTV-u, da to uzme i u obzir.“

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet da bi bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima o obavještajcima iz Hrvatske, koji su navodno vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Sigurnosna agencija Hrvatske odbacila je te tvrdnje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.