Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pozitivan na COVID-19

Hrvatska bilježi povećan broj novih slučajeva COVID-19 (EPA)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić pozitivno je testiran na COVID -19, prenosi Fena.

Njegovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno i ima lakše simptome korona virusa.

Ministarstvo sigurnosti BiH je poduzelo sve raspoložive mjere prevencije uključujući i informisanje nadležnih u institucijama BiH, kao mjere samoizolacije osoba koje su bile u direktnom kontaktu sa ministrom Cikotićem, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U posljednjih 24 sata u Sjevernoj Makedoniju je registrovano 594 novooboljelih od korona virusa, što je najviše u jednom danu, a preminule su tri osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Najviše novih slučajeva zabilježeno je u Skoplju – 303, javlja agencija MIA.

Testirano je 2.617 građana.

Institut za javno zdravlje u Skoplju danas je prijavio da se oporavilo još 162 pacijenta.

Od početka epidemije u Sjevernoj Makedonji zaraženo je 23.201, preminule su 824 osobe, a oporavilo se 17.111.

Aktivnih slučajeva je 5.266. Hospitalizovano je 95 oboljelih, podršku kiseonikom dobija njih 65, a nema pacijenata na respiratorima.

U BiH 711 novih slučajeva

U protekla 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 711 novih slučajeva korona virusa, a jedna osoba je preminula.

U Federaciji BiH je na korona virus bilo pozitivno 485 osoba, a u Republici Srpskoj 226.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije od korona virusa obolelo ukupno 33.311 osoba.

U BiH je od početka pandemije registrovan 971 smrtni slučaj.

Slovenija povećava broj testiranja

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5605 testova potvrđeno 898 novih zaraza korona virusom, objavila je u subotu slovenska vlada.

“Povećavamo broj testiranja, ali postotak zaraženih među testiranima i dalje ostaje visok, ovaj put 16 posto”, napisao je u subotu u objavi na Twitteru glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin, dodavši da je od 898 novih dnevnih zaraza samo jedan importirani slučaj iz inozemstva, dok su svi ostali rezultat lokalnih transmisija.

“Maske se sve više nose, što znači da brzo raste i svijest da svatko od nas mora dati svoj doprinos da zaustavimo širenje ove bolesti”, dodao je slovenski glasnogovornik.

Jučer zabilježenih 898 zaraza predstavlja najveći broj dnevnih infekcija u Sloveniji od početka epidemije, nakon što je premašen rekord od 845 novozaraženih dan ranije. U zadnjih sedam dana broj novozaraženih u jednom danu u Sloveniji povećao se za čak 136 posto, a u “crvenoj” zoni u kojoj se provodi djelomični lockdown je deset od 12 pokrajina, s više od 80 posto stanovnika.

Pacijenti pod zdravstvenim nadzorom

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 787 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 226 оsоba u ovom entitetu u Bosni Hercegovini.

Rаdi sе о 122 muškе i 104 žеnskih оsоbа, оd kојih је 69 mlаđе, 132 srеdnjе i 25 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа: 103 оsоbе su iz Bаnjаlukе, 25 iz Grаdiškе, 18 iz Fоčе, pо 16 iz Srpcа i Tеslićа, pо šеst iz Zvоrnikа i Lаktаšа, pеt iz Mrkоnjić Grаdа, pо čеtiri iz Biјеljinе i Dоbоја, pо tri iz Priјеdоrа i Čеlincа, pо dviје iz Višеgrаdа, Knеžеvа, Kоzаrskе Dubicе, Prnjаvоrа i Ugljеvikа i pо јеdnа iz Јеzеrа, Lоpаrа, Mоdričе, Nеvеsinjа, Pеtrоvа, Sоkоcа i Šipоvа.

“Dоsаd је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 11.380 slučаја kоrоnа virusа, а prеminulо је ukupnо 334 оsоbe kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi kоrоnаvirus”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Od nоvоg kоrоnаvirusа, dоsаd sе оpоrаvilо ukupnо 7.387 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 89.128 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS је 260, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 90, а u opštim bоlnicаmа 170.

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 4.914 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 64.198 оsоba.

Podaci za Kanton Sarajevo nepovoljni

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo su u protekla 24 sata potvrđena 172 nova slučaja zaraze korona virusom. Od ovog broja njih 99, odnosno 57,55 posto, pripada porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su odranije u samoizolaciji.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 562 testirane osobe, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 13. do 16. oktobra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljeno je 47 osoba. Broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno je 562.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 56 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. S ovog bolničkog liječenja otpušteno je pet osoba.

Jedan pacijent je preminuo, zbog čega je broj umrlih od posljedica infekcije koronavirusom porastao na 94.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.588 zaraženih osoba, od čega su njih 4.772 oporavljene od COVID infekcije.

U periodu od 3. do 17. oktobra ove godine rješenjima inspekcije naložene su 1.453 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Iz Zavoda napominju da radi zaštite sebe i drugih treba: nosite zaštitnu masku, poštovati fizičku distancu, izbjegavati rukovanje i grljenje, prati ruke toplom vodom i sapunom, koristiti dezificijense na bazi alkohola, intezivno provoditi ličnu higijenu, provjetravati prostor u kojem se boravi, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U Zagrebu preko 1.000 aktivnih slučajeva

U protekla 24 sata u Zagrebu je od 1.385 testiranih uzoraka potvrđeno 387 slučajeva korona virusa.

Za 1.040 osoba izrečena je mjera samoizolacije, saopšteno je danas iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 1.399 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a 6.233 osobe se nalaze u samoizolaciji.

Stotine ljudi u samoizolaciji

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata evidentirano 27 novozaraženih osoba korona virusom, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 31 novozaražena osoba  korona virusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima 10 je osoba iz Vinkovaca, po dvije iz Vukovara, Cerne, Ivankova i Novih Jankovaca, te po jedna osoba iz Starih Jankovaca, Andrijaševaca, Otoka, Starih Mikanovaca, Iloka, Štitara, Novih Mikanovaca, Pačetina, Bršadina, Babine Grede, Antina, Nuštra i Privlake.

U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je testiranih do sada na području županije 14235 osoba. U samoizolaciji su 904 dok je hospitaliziranih 26 osoba.

Porast broja zaraženih u Istri

Brojke novozaraženih nakon više dana rastu i u Istarskoj županiji, a u protekla 24 sata potvrđeno je trinaest pozitivih na koronavirus, izvijestio je u subotu  istarski Stožer civilne zaštite. 

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 202 uzoraka briseva na COVID-19, od toga 52 za administrativne potrebe, te je potvrđeno trinaest pozitivnih osoba s područja županije”, kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Izvor: Agencije