Oglasi

Ministar: Rano je za otvaranje makedonskih granica

Ministar zdravstva te balkanske zemlje Venko Filipče smatra da treba proći još jedan period olakšavajućih mjera.
Filipče kaže da je tokom boravka u susjednoj Grčkoj bilo govora o više pristupa u otvaranju granicaEPA - Ilustracija

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče izjavio je da je još rano za otvaranje granica, koje su zatvorene zbog pandemije korona virusa i bolesti COVID-19.

"Smatram da treba proći još jedan period u kojem ćemo provoditi olakšavajuće mjere. Potreban je koordinirani pristup sa susjednim zemljama kako bi se kreirala zajednička strategija za otvaranje granica", rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal a1on.

Dodao je da je tokom boravka u susjednoj Grčkoj bilo govora o više pristupâ u otvaranju granica.

"Prvo smo razgovarali o tome da se granice prelaze bez testova [na korona virus], imajući u vidu da tu postoji logika kad je riječ o malim grupama."

Spriječiti kolone na granici

"Međutim, problem je kad je riječ o masovnim prelascima granica, posebno iz zemalja koje su imale različit rizik od pandemije", objašnjava ministar.

Također, kako je naveo, razgovarano je o tome kako da se spriječi formiranje velikih kolona na granicama.

"S grčke strane, također, očekujem odgovor da se omogući besplatno liječenje građana iz susjednih zemalja u državi u kojoj se zateknu, a ako se zaraze korona virusom", rekao je ministar zdravstva Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.