Ministar policije: Neće doći do sukoba u Crnoj Gori

Tačno je da vjernici jedne konfesije iskazuju neslaganje sa zakonom, iako je namjera donošenja tog zakonskog akta bila da zakoni budu jednaki za sve (EPA)

Ne postoje indicije da bi u Crnoj Gori, povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, moglo doći do sukoba i obračuna, izjavio je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Rekao je da sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije ukazuju kako ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo krvoprolića, kako je to izjavio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej, prenosi afencija Mina.

Ocijenio je da dešavanja povodom tog zakonskog rješenja potvrđuju kako je crnogorsko društvo demokratski zrelo i da će neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rješavati na demokratski i civilizirani način, a ne potičući nepovjerenje.

Najveće bogatstvo, a ne usud

Istakao je kako se može misliti drugačije i kako su to tekovine demokratije, ali da se ne smije dozvoliti da budu narušeni principi građanskog, multietničkog i multivjerskog društva, prenosi Tanjug.

“Zato sam siguran da građani neće podržati, državne institucije svakako neće dozvoliti, bilo kome, ni iznutra, ni izvana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori”, kazao je Nuhodžić.

Ministar policije je dodao kako je tačno da vjernici jedne konfesije iskazuju neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, iako je namjera donošenja tog zakonskog akta bila da zakoni budu jednaki za sve.

“U Crnoj Gori ima mjesta za sve. Namjera nam nije bila, niti će biti da se bilo kojim postupkom, pa ni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, oslobađamo bilo koga. Jer, u građanskoj Crnoj Gori naše različitosti jesu i treba da budu naše najveće bogatstvo, a ne usud našeg življenja”, smatra Nuhodžić.

Izvor: Agencije