Ministar Pavić: Ne idemo u nacionalizaciju drugog mirovinskog stupa

Penzioneri, Umirovljenici
U SDP-u kažu kako je prijedlog jedna od najzlokobnijih i najopasnijih mjera i poruka ove Vlade (Al Jazeera)

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u četvrtak popodne na konferenciji za novinare objasnio je prijedlog cjelovite mirovinske reforme koji je naišao na brojne kritike oporbe, koja tvrdi da se radi o ukidanju, odnosno nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa.

Pavić je na konferenciji, kako prenose hrvatski mediji, rekao kako želi umiriti građane i osiguranike, da se ne ide u nacionalizaciju drugog stupa, već da je prijedlog da se ulaganja u drugi mirovinski stup povećaju.

Cilj je, kako je rekao, omogućavanje viših mirovina za mlade osobe koje će ulagati u drugi stup veći dio ili cijeli radni vijek, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Kaže kako predlažu povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup za 0,5 posto od 2020. i još 0,5 posto od 2022. godine, što bi onda bilo šest posto ulaganja u taj stup. Najavio je kako imaju i dodatna poboljšanja drugog mirovinskog stupa koje su razvijali s mirovinskim fondovima i drugim dionicima. 

‘Pravo izbora’

“Kada osiguranik stekne uvjete za mirovinu moći će birati želi li sredstva zadržati u obveznom mirovinskom fondu ili ih prebaciti u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Od 900.000 ljudi u Hrvatskoj mlađih od 1962. godišta, 600.000 njih koji su imali prosječnu ili nižu plaću će imati niske mirovine, a 300.000 njih gotovo nikakve mirovine. U prosjeku, ljudi koji u idućih 15 godina idu u mirovinu će imati 16 posto niže mirovine od sadašnjih osiguranika koji su bili u prvom stupu. Oni koji se sada umirovljuju imat će 500 do 600 kuna (68 do 81 euro) niže mirovine od sadašnjih umirovljenika i to je pitanje dodatka na mirovine od 27 posto”, rekao je, kako prenosi Hina.

Pavić je kazao kako prema projekcijama do 2040. uvođenje dodatka od 27 posto za osiguranike iz oba stupa bi povećalo rashod za približno 40 milijardi kuna (5,4 milijarde eura). Razlozi nižih mirovna su kratko vrijeme ulaganja od samo pet posto koje nije raslo, dodao je. 

Za rješavanje tog problema postoji nekoliko opcija: “Jedna je da ne činimo ništa, što je do sada bio slučaj, pa su razlike u mirovinama rasle; druga je da se zadužimo za 40 milijardi kuna, što bi bilo neodgovorno; treća je da omogućimo pravo izbora, da građani u trenutku podnošenja zahtjeva za umirovljenje izaberu povoljniju opciju i prenesu svoju uštedu iz drugog mirovinskog stupa u HZMO ili ostanu u obveznom mirovinskom fondu”.

Reforma mirovinskog sustava je u biti sukob generacija, rekao je Pavić. Radi se o suprotstavljenim interesima onih koji su sada u mirovini i odmah žele veće i budućih umirovljenika koji žele u budućnosti imati kakvu-takvu mirovinu.

Odgovarajući na optužbe bivšeg ministra mirovinskog sustava Miranda Mrsića, rekao je kako je taj problem postojao i u njegovo vrijeme, ali ga nije rješavao, već je odlukom o prebacivanju umirovljenika s beneficiranim radnim stažem u drugi stup sustav još više pogoršao.

Nezavisni saborski zastupnik i bivši resorni ministar Mirando Mrsić rekao je da bi se Marko Pavić zbog predložene mirovinske reforme trebao posuti pepelom i izići iz Vlade.

“Reforma mirovinskog sustava vraćena je na početak te umjesto da se napravi dugoročno održiv sustav ministar Pavić ga dodano destabilizira. On i predsjednik Vlade ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava. Jednim potezom uništena je budućnost hrvatskih građana”, poručio je Mrsić.

Mrsić: Ušteđeni novac osiguranika – u proračun

Dvojac [Andrej] Plenković-Pavić, tvrdi Mrsić, ne da će zaustaviti iseljavanje, već će ga i potaknuti, a mirovine će najavljenom reformom biti najmanje 16 posto manje nego sada.

Nakon 16 godina reforme, ističe Mrsić, osiguranici drugog stupa dobivat će mirovine kao da reforme nije bilo, a novac koji su uštedjeli tijekom rada će država pretočiti u proračun.

“Vlada procjenjuje da će se do 2040. skoro svi odlučiti za povratak iz drugog u prvi stup, što je oko 90 milijardi kuna (12,2 milijarde eura) koji će se sliti u proračun. Vratit ćete se u prvi stup i vidi vraga: sa štednjom sa svog računa Vlada će vam isplaćivati vaših 27 posto, a ostatak će proslijediti u proračun za neke druge stvari i financiranje novih braniteljskih mirovina jer imamo 10.000 zahtjeva”, rekao je Mrsić.

Umjesto međugeneracijske solidarnosti, tvrdi, dobiva se međugeneracijski sukob.

“Hoće li taj silan novac koji se slije u proračun kao dodatak od 27 posto biti vraćen svima koji su otišli u mirovinu, rođeni prije 1962. godine i kakvog smisla imaju uopće mirovinski fondovi i davati naknade koje ubiru društva koja njima upravljaju kad ćemo to ionako vratiti za 10-20 godina u proračun. Novac građana pretače se u proračun da bi se financirala neučinkovita država”, poručio je Mrsić.

Prijedlogom reforme, ističe, dobiva se diskriminacija i ucjena države koja sili na izlazak iz drugog stupa.

“Ovo je nacionalizacija naših ušteđevina, a Plenković nam uvlači ruku u džep i krade naše mirovine. No, on i Pavić će se pobrinuti za sebe, ali nije ih briga što će se događati za 10-20 godina nije ih briga”, istiknuo je Mrsić.

Uvjeren je i da ako se njihov prijedlog mirovinske reforme usvoji neće se moći puno popraviti, a umirovljenici će biti siromasi.

“Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i s Plenkovićem ispunjava slijepe želje birokrata iz EK-a, no zaboravljaju izjednačavanje radničkih i braniteljskih mirovina što je EK predložila”, prozvao je Mrsić.

Vidović: Jedna od najzlokobnijih mjera Vlade

Ako prijedlog prođe, kaže, dovest će i do diskriminacije žena koje će u mirovinu odlaziti ranije po ubrzanom usklađivanju za razliku od muškaraca, što je nepravda prema onim ženama koje skrbe o svojoj djeci i starijima.

Politički tajnik Socijaldemokratske partije (SDP) Davorko Vidović kazao je u četvrtak na konferenciji za medije da je prijedlog mirovinske reforme jedna od najzlokobnijih i dugoročno najopasnijih mjera i poruka Plenkovićeve Vlade do sada, te pokazuje da vladajući ne razumiju pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja.

“Ova najava mirovinske reforme je retrogradni povratak u devedesete, posljedice su nesagledive, a pokazuje da Vlada ne razumije pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja kojemu je cilj očuvanje socijalne stabilnosti društva. Vlada pokazuje vrlo opasnu nakanu da razvlasti, i u jednu ruku nacionalizira preko 94 milijarde kuna (12,8 milijardi eura) građana, s ‘de facto’ najavom ukidanja drugog mirovinskog stupa”, rekao je Vidović ističući da se ne zna kakve bi reforma imala posljedice.

Dodao je kako je prijedlog najradikalnije odustajanje od biti, smisla i cilja reforme koja je započeta krajem devedesetih.

“Ovo što je izašlo kao prijedlog jedno je od nazlokobnijih i dugoročno najopasnijih mjera i poruka Plenkovićeve Vlade do sada. Riječ je, rekao bih, o doista neuvijenoj najavi demontaže najuspješnije i možda jedine prave reforme do sada, uz puni konsenzus političkih stranaka i socijalnih partnera”, istaknuo je.

Izvor: Agencije