Ministar odbrane: Vojska Venecuele ostaje na granici

Vojska neće nikada prihvatiti naredbe bilo koje strane vlade, poručuje ministar odbrane (EPA)

Venecuelski vojnici ostat će raspoređeni uz granicu kako bi spriječili kršenje teritorijalnog suvereniteta, izjavio je ministar obrane Vladimir Padrino uoči dopremanja humanitarne pomoći koju za subotu najavljuje opozicija, ali je Vlada odbija.

Predsjednik Nicolas Maduro odbija pomoć u hrani i lijekovima iz inozemstva, odbacujući kao neistinite priče o velikim nestašicama, pa optužuje opozicionog čelnika Juana Guaidoa da humanitarnom pomoći pokušava potkopati Vladu i svrgnuti ga uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Guaido je najavio da će pomoć ući u Venecuelu kopnom i morem u subotu.

Trump upozorio zapovjednike

SAD je poslao tone pomoći, koja čeka na kolumbijskoj strani uz granicu s Venecuelom.

Padrino je rekao da će opozicija morati proći preko “leševa” ako želi nametnuti novu vladu.

Predsjednik Narodne skupštine Juan Guaido proglasio se  za privremenog predsjednika zemlje, pozivajući se na Ustav, i obećao vojsci amnestiju ako napusti Madura, no do sada je to učinilo tek nekoliko visokih oficira.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak venecuelske vojne zapovjednike da izlažu opasnosti svoju budućnost i živote ako se ne priključe Guaidou te će sve izgubiti jer se neće imati gdje skloniti.

Kazao je da američke vlasti znaju gdje su milijarde dolara koje je ukrala šačica pripadnika režima na vlasti u Caracasu.

Ministar Padrino nazvao je neprihvatljivima Trumpove prijetnje vojnicima.

‘Samo preko mrtvih tijela’

“Oni neće nikada prihvatiti naredbe bilo koje strane vlade… ostat će ovdje raspoređeni i budni uz granicu, kako je naš glavni zapovjednik naredio, kako bi spriječili kršenje integriteta naše teritorije. Oni koji pokušaju postati predsjednik Venecuele… morat će preći preko naših mrtvih tijela”, rekao je Padrino, aludirajući na Guaidoa.

Maduro je dobio drugi mandat na predsjedničkim izborima koje su kritičari nazvali nepoštenima, ali uživa podršku Rusije i Kine te nadzire državne ustanove Venecuele.

Samoproglašenog Guaidoa priznalo je ukupno pedeset zemalja, među njima i Hrvatska.

Izvor: Agencije