Ministar odbrane: Američke trupe samo prolaze teritorijom Iraka

Medijski izvještaji da će američki vojnici ostati u Iraku nisu tačni, rekao je Mark Esper (EPA)

Američki ministar odbrane Mark Esper saopćio je u srijedu iračkom premijeru Adilu Abdulu Mahdiju da američke trupe samo ulaze i izlaze iz Iraka uz dozvolu Bagdada, saopćeno je iz Mahdijevog kabineta.

“Američke snage koje se povlače iz Sirije u Irak ulaze i izlaze s dozvolom iračke Vlade, a medijski izvještaji da će one ostati u Iraku nisu tačni”, rekao je Esper, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Agencija navodi da je irački ministar odbrane Najah al-Shammari izjavio ranije u srijedu, poslije sastanka s Esperom, da će američke snage koje se preko Iraka povlače iz Sirije to obaviti u roku od nekoliko sedmica.

Do sastanka Espera s iračkim zvaničnicima došlo je nakon što je u utorak Ministarstvo odbrane te bliskoistočne zemlje saopćilo da SAD nema dozvolu da vojnici ostanu u Iraku.

Prekid ofanzive na položaje Kurda

Ranija odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuće vojnike iz Sirije pokrenula je tursku ofanzivu na kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) na sjeveroistoku Sirije, za koje vlasti u Turskoj tvrde da su “teroristička grupa”.

Ofanziva je trajala devet dana prije nego što je, uz posredovanje SAD-a, postignuto primirje.

Kurdske snage morale su povući svoje borce južno od turske granice.

Američki predsjednik objavio je u srijedu da povlači sankcije koje je uveo Turskoj zbog vojne ofanzive na kurdske položaje.

Izvor: Agencije