Oglasi

Ministar obišao splitski zatvor: Obdukcija će pokazati uzrok smrti mladića

Unatoč teškom psihičkom stanju i prevoženju u bolnicu, Kristian Vukasović vraćen je u zatvor, pao u komu i umro u splitskoj bolnici.
ZatvorMinistar kaže da se nije uvjerio da je Vukasović bio maltretiran, da se prema njemu neljudski postupalo ili da su zatvorenici prema njemu bili grubiEPA - Ilustracija

Izražavajući žaljenje zbog smrti Kristiana Vukasovića (18) koji je umro u splitskom KBC-u gdje je dovezen u komatoznom stanju iz istražnog zatvora Bilice - što je slučaj koji je izazvao veliku pažnju medija u Hrvatskoj - hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u četvrtak u Splitu da je razgovarao sa zaposlenicima i zatvorenicima u Bilicama, a kompletni službeni nalaz obdukcije pokazat će što je točan uzrok smrti.

Osamnaestogodišnji Kristijan Vukasović je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja nekoliko požara na omiškom području u kojima su izgorjele masline, stabla i trava. Sam se prijavio policiji, a unatoč tome što je imao određenih psihičkih problema - mediji su navodili i da je bio osoba s posebnim potrebama - smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Protiv njega se kazneni postupak vodio redovito, a sudilo mu se kao zdravoj osobi jer je, kako je utvrđeno, u trenutku počinjenja djela bio je ubrojiv, prenijela je Hina.

Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta bio prevezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv.

Unatoč tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je 1. kolovoza u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo.

Bošnjaković: Nisam uvjeren u grubosti i maltretiranje

Na tijelu je imao modrice ispod trbuha i na preponama koje je primijetio njegov otac.

Ministar Bošnjaković je u izjavi novinarima ispred istražnog zatvora Bilice kazao kako je razgovarao s upraviteljem istražnog zatvora, s liječnicom i s Kristianovim "cimerima" iz ćelije da bi i tako dobio uvod što se dogodilo.

Dodao je kako su nadležni u Bilicama u okviru sustava poduzeli sve mjere koje su bile potrebne, no službeni obdukcijski nalaz trebao bi pokazati je li bilo nekakve uzročno-posljedične veze između toga što je bilo u zatvoru, tretmana i smrtne posljedice koja je nastupila.

"Radi se o mladoj osobi koja je imala problem s piromanijom. Kod nas je bio u sustavu u travnju, svibnju, lipnju i srpnju, a od 1. kolovoza je bio u bolnici. U četiri mjeseca koliko je bio u našem sustavu, bio je 47 dana u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Uz to je imao 18 puta kontakte s našom zatvorskom liječnicom, išao je i na tretmane u KBC Split tako da mu je u tom smislu pruženo doista sve", rekao je Bošnjaković, kako prenosi Hina.

Napominje da je Vukasoviću, prije nego je prevezen u bolnicu, pozlilo tijekom noći, a u razgovoru sa zatvorenicima iz njegove sobe je doznao kako su tijekom noći čuli nekakve glasne zvukove.

Pozvali su pravosudne policajce nakon čega je stigla Hitna pomoć koja je mladića prevezla u splitski KBC.

Ministar Bošnjaković ponovio je da se čeka kompletan službeni obdukcijski nalaz kako bi vidjeli što se točno dogodilo. Dodao je kako se on danas u zatvoru nije uvjerio da je Vukasović bio maltretiran, da se prema njemu neljudski postupalo ili da su zatvorenici prema njemu bili grubi.

Pitanje neujednačenosti sudske prakse

Svi zaposlenici zatvora, rekao je, su jako vodili brigu o njemu, promijenio je više ćelija, a oni koji su bili zajedno s njim u ćeliji o njemu su brinuli kako ne bi došao u situaciju da si nešto učini.

Bošnjaković je također potvrdio da je 18-godišnji Vukasović imao svaki dan tretman medicinske sestre, koja mu je ujutro i navečer donosila terapiju, te da je na nadzornim kamerama vidio kako se ponašao, odnosno dan prije nego što se sve dogodilo.

Upitan da komentira neujednačenost sudske prakse u sličnim slučajevima, ministar je kazao da su odlukama prethodila mišljenja i nalazi stručnih osoba. Dodaje kako ne može negirati da postoje određene stvari gdje se na različitim sudovima različito sudi.

U ovom konkretnom slučaju sud je izrekao takvu mjeru kakva je - da ovoga nije bilo taj bi mladi čovjek već u prosincu imao uvjete za izaći na slobodu, a uz prijevremeni otpust možda i ranije, ali ovdje mu je pruženo ono što mu je moglo biti pruženo i što mu je bilo potrebno, dodao je  Bošnjaković.

Upitan je li unutar sustava napravljena procjena rizika vezana za Vukasovićev smještaj, ministar je odgovorio potvrdno.

Dodao je da je Kristijanu Vukasoviću više puta mijenjana ćelija, pa je bio smješten s različitim ljudima koji su s njim imali dobar odnos, pa su čak pazili na njega da si ne napravi nešto loše.

Istaknuo je da se Vukasović nije žalio na druge zatvorenike u ćeliji, niti su se žalili njegovi roditelji, ali ni branitelj.

Patolog: Smrt zbog straha

Sa zatvorskom liječnicom ministar pravosuđa je razgovarao i o podljevima koje je Kristian imao na donjem dijelu trbuha i prepona.

Napomenuo je da prema liječničkim nalazima hematomi nisu takvog karaktera da bi bili dubinski, odnosno da se ne radi o modricama koje bi bile posljedica udaranja, a Kristijan je imao suicidalne misli.

Modrice su nastale samoozljeđivanjem, štipanjem ili udarom o nešto, objasnio je ministar.

Ranije je patolog koji je obavljao obdukciju ustvrdio da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen, kako se doznalo u bolnici. 

Iako odvjetnik koji zastupa obitelj, Vinko Ljubičić, još uvijek nije službeno dobio rezultate obdukcije, u razgovoru za Hina kazao je kako su pretpostavljali da će rezultati biti takvi.

"Mi smo pretpostavljali da će uzrok njegove smrti biti posljedica straha, psihička bol i uvjeti u kojima je boravio u zatvoru. Rezultat obdukcije mi još nije uručen, a on još nije ni cjelovit. Svakako ću u ime obitelji zatražiti pravnu zaštitu, odnosno već sljedećih dana ćemo tužiti državu jer je očigledno da je došlo do greške", kazao je odvjetnik Ljubičić.

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.