Oglasi

Ministar o napadima na džamije: U Britaniji nema mjesta mržnji

Policija je saopćila da su napadnute četiri džamije u Birminghamu, muslimani u tom gradu kažu da se dogodio još jedan napad.
Javid je na društvenoj mreži izrazio zabrinutost zbog napada na džamijeEPA

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid izjavio je u četvrtak, nakon napada maljem na džamije u Birminghamu, da u društvu nema mjesta postupcima iz mržnje i da ne mogu biti prihvatljivi.

On je na društvenoj mreži izrazio zabrinutost zbog napada na džamije, javlja Anadolija.

"Policija istražuje motiv, ali dopustite da budem jasan – u društvu nema mjesta postupcima iz mržnje i nikako ne mogu biti prihvatljivi", napisao je Javid.

Jedna od vandaliziranih džamija jest islamski centar Witton, koji je saopćio da su svi prozori na objektu razbijeni i da su se djelići razbijenog stakla našli i u unutrašnjosti.

Yusuf Zaman, osoba odgovorna za džamiju "Faizul Islam", rekao je da su šokirani napadom.

Ne zna se motiv napada

"Odrasli govore da će zbog ovoga što se danas dogodilo djecu držati podalje od džamije, jer džamije nisu sigurne", rekao je Zaman.

Policija je ranije saopćila da je riječ o četiri džamije u Birminghamu, koje su maljem napadnute u noćnim satima, a muslimani u tom gradu tvrde da se novi napad dogodio u jutarnjim satima, čime je broj napadnutih džamija povećan na pet.

Šef policije Dave Thompson izjavio je da još ne znaju motiv napada.

"Jedino mogu reći da policija i Odjel za borbu protiv terorizma blisko sarađuju kako bi pronašli počinioce", rekao je Thompson.

Muslimani u Velikoj Britaniji, nakon terorističkog napada 15. marta na džamije na Novom Zelandu, tražili su pojačanje sigurnosti džamija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.