Oglasi

Ministar o MIG-ovima: Sve je u rukama DORH-a

Hrvatski ministar odbrane kaže da istraga remonta vojnih aviona nije korak ka gašenju borbenog zrakoplovstva.
U zamjenu za troškove skladištenja, Austrija će dobiti avion istog tipa za muzej u ZeltweguArhiva

Hrvatski ministar obrane Josip Buljević izjavio je u četvrtak da su sva saznanja do kojih su o remontu MIG-ova došli Vojno-obavještajna služba i Vojna policija predani Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) te je sad sve u njihovim rukama.

Kad je riječ o budućnosti borbenog zrakoplovstva, kazao je da će do kraja godine biti donesena odluka o tome i da će dati sve od sebe da se ono održi.

Ministar je rekao da istraga "nije nikako" korak ka gašenju borbenog zrakoplovstva.

"Držimo se Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga. Do kraja ove godine nastojat ćemo donijeti odluku o načinu kako ćemo čuvati naše nebo. Ja osobno i cijeli moj tim dat ćemo sve od sebe da zadržimo borbeno zrakoplovstvo", kazao je Buljević.

Dodao da će se pri donošenju odluke poslušati pilote i da su oni već uključeni.

Odgovarajući na pitanja novinara o istrazi remonta i nabave MIG-ova u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti i sumnje u korupciju, s obzirom na to da ih većina ne leti, Buljević je rekao da čestita ljudima iz Vojno-obavještajne agencije i Vojne policije koji su u kratkom roku obavili odličan posao i da je sada sve u rukama DORH-a.

'Neće biti pošteđenih'

"Onaj tko je kriv sigurno neće biti pošteđen, ako se utvrdi da je bilo krivaca," kazao je i dodao kako će sustav urediti tako da se nešto slično više nikada ne ponovi, prenosi Hina.

Na pitanje zašto se ranije nije reagiralo, Buljević je rekao kako ima indicija da se "nešto znalo", ali kako ne može govoriti o detaljima istrage.

Istaknuo je da vjeruje načelniku Glavnog stožera HV-a, generalu Mirku Šundovu, s kojim u ovom kratkom vremenu od njegovog imenovanja odlično surađuje te mu daje punu potporu.

General Šundov je, na pitanje zašto nije reagirao kad je bio glavni inspektor obrane, kazao kako je na to mjesto bio imenovan 1. studenoga 2014. godine i kako je radio na temelju godišnjeg plana koji je odobrio ministar obrane.

Naglasio je da, kao glavni inspektor, u 2015. godini nije imao nikakvu zadaću nadzora tih pitanja niti je ministar obrane donio neku odluku o izvanrednom nadzoru.

"Ja, kao glavni inspektor, nisam imao nikakvu službenu informaciju, nikakvu informaciju VSOA-e, jer da jesam, postupio bih u skladu sa svojim zakonskim ovlastima", rekao je.

Najvažnija je sigurnost letenja, kazao je odgovarajući na pitanje o pet "prizemljenih" MIG-ova.

Prizemljeno pet letjelica

"Ovih pet MIG-ova, koje treba istražiti, prizemljili smo i to će trajati dok se ne utvrde činjenice. S preostalim raspoloživim kapacitetima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u stanju smo izvršavati zadaće koje imamo, u dogovoru s partnerima. Imamo dovoljan broj zrakoplova da možemo izvršavati zadaće", kazao je, ne preciziravši koliko je to zrakoplova.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u utorak potvrdio da, u suradnji s Vojnom policijom i Policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi izvide, odnosno kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MIG-21.

U srpnju 2015. godine HRZ-u je iz Ukrajine predano 12 remontiranih MIG-ova, a nakon osam mjeseci HRZ raspolaže samo s tri borbena zrakoplova, dok ih je pet povučeno iz uporabe, piše Jutarnji list.

Tvrdi da su kriminalisti Vojne policije dosad utvrdili kako su na zrakoplovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine "prekucani" serijski brojevi koji ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u Ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.