Ministar o hrvatskom tužitelju masonu: Očekujem ostavku

Dražen Jelenić, Dražen Bošnjaković
Dražen Bošnjaković (desno) rekao je da pitanje u vezi Dražena Jelenića (lijevo) u Vladi žele riješiti brzo (Al Jazeera)

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, nakon što je on priznao da je član masonske organizaciji.

Bošnjaković je kazao da je razgovarao s Jelenićem te da očekuje da Jelenić sam da ostavku.

“Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka, ukoliko ostavke ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak”, najavio je Bošnjaković, prenosi agencija Hina.

Također je dodao da u Vladi žele to pitanje riješiti brzo.

Jelenićevo članstvo članstvo u masonskoj udruzi Bošnjaković je ocijenio neprihvatljivim.

“Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija”, rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Bošnjaković: Nismo znali za to

Ustvrdio je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi prilikom imenovanja na dužnost.

“Nismo to znali, da smo znali odluke bi bile sasvim drugačije. To nam je neprihvatljivo, no time ne želim reći da je on donosio odluke pod utjecajem i refleksijom toga članstva”, kaže ministar pravosuđa.

Hrvatski glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je u srijedu da je slobodni zidar (mason), dodajući da je liječnik Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno, koji su ga navodno ucjenjivali tražeći od njega 200.000 kuna (blizu 27.000 eura) kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada.

Na upit Hine da prokomentira napise u tjedniku Nacional, koji je objavio da je Jelenić mason te da je Vuk Radić, novinar 7Dnevno te jedan od osumnjičenih ucjenjivača, također mason koji je prisustvovao Jelenićevoj inicijaciji, čime bi mogao i njega ucjenjivati da će ga javno prokazati, glavni državni odvjetnik Hrvatske je potvrdio da je slobodni zidar od ožujka 2018. godine.

Jelenić je precizirao da je početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, kojoj tada nije bio na čelu Gabrić.

Zamjenik kao prijatelj zaprimio dojavu

Dodao je da je, nakon što je primljen u udrugu građana veliki Orijent, sudjelovao na još jednom sastanku te udruge, koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu te godine, nakon što ju je preuzeo Gabrić.

“Članovi koji su napustili udrugu osnovali su istovrsnu udrugu, čiji sam član. Od kraja ožujka 2018. godine pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza, ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića, iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane udruge”, pojasnio je Jelenić.

Vezano uz kazneni predmet pokušaja iznude Gabrića, Jelenić je priopćio da je informaciju o događaju dobio od svojeg zamjenika Mladena Bajića, koji je. kao Gabrićev prijatelj. zaprimio njegovu dojavu o iznudi.

“Radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja, jer je to iz dojave tako proizlazilo, tijekom vikenda sam s nadležnim državnim odvjetnikom dogovorio dolazak oštećenika u službu dežurstva tog državnog odvjetništva, obavio kratak razgovor s oštećenikom, u kojem mi je on potvrdio sumnju na počinjenje kaznenog djela, te je potom nadležno državno odvjetništvo nastavilo svoje postupanje zaprimanjem formalne kaznene prijave i poduzimanjem drugih radnji za koje je nadležno”, dodao je u priopćenju.

O hapšenju odlučila policija

Jelenić je kazao da je Gabrić tijekom predistražne faze postupka pokušavao, “iz samo njemu znanih razloga”, izravno utjecati na njega te putem nadležnog državnog odvjetnika.

“Kako to nikako nisam mogao dopustiti, zbog očuvanja zakonitosti postupanja, suglasio sam se s nadležnim državnim odvjetnikom da se ne poduzimanju  mjere radi zabrane izlaženja časopisa, jer ne postoji za to zakonska osnova, te zatražio da se i u ovom predmetu, kao i u svakom drugom, postupa jedino i isključivo temeljem zakona, odnosno da se primjena posebnih dokaznih radnji ne proširuje na osobe za koje ne postoje nikakve sumnje da sudjeluju u tom ili nekom drugom povezanom kaznenom djelu te da se ne predlaže istražni zatvor ukoliko za to ne postoje zakonski osnovi”, pojasnio je.

Glavni državni odvjetnik je napomenuo da je odluka o uhićenju osumnjičenika isključiva odluka policije, na koju državni odvjetnik niti smije, niti može utjecati, te da nije utjecao na rad nadležnog državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu, kako se to ukazuje u članku tjednika Nacional.

DORH: Nema sukoba interesa

“Navedeni predmet nije u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske [DORH] i meni, kao Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske, cilj je da se sve radnje u ovom, i svakom drugom predmetu, poduzmu i provedu sukladno zakonu, a što čini svaki državnoodvjetnički dužnosnik i službenik. Ujedno, svi prikupljeni dokazi tijekom istrage bit će dostupni obrani, a ukoliko dođe do podizanja optužnice, i sudu i javnosti tijekom rasprave”, dodao je.

Uz to, Jelenić je pojasnio da je masonska udruga, čiji je član, udruga građana registrirana sukladno hrvatskim zakonima i da je podatak o članstvu u toj udruzi individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim.

“Dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protuzakonita, niti je bilo koji akt udruge, kodeks ili pravila o radu iznad zakona ili u suprotnosti sa zakonom te ne smije biti iznad zakona ili u suprotnosti s njim”, zaključio je Jelenić.

Iz DORH-a su dodali da članstvo u toj udruzi ne stavlja Jelenića, ni osobno, ni kao glavnog državnog odvjetnika, “ni u nikakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, kazneni postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni odvjetnici kao članovi organizacije kojoj je na čelu”.

Uz to, DORH je napomenuo da se Jelenić u dosadašnjem radu, do spomenutog predmeta pokušaja iznude, nije ni osobno, ni kao glavni državni odvjetnik susretao s članovima udruge kao okrivljenicima ili žrtvama, “pri čemu je i tom predmetu, u mjeri u kojoj je bio upoznat i informiran, pristupio kao svakom drugom kaznenom predmetu”.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala dnevno.hr Marka Cigoja, njegovog zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić.

Navodne ucjene doktora

Prema neslužbenim informacijama, njih troje je proteklih tjedana ucjenjivalo oftalmologa Nikicu Gabrića, osnivača i ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Novinari su mu nudili da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi “troškove”.

Pritom nisu tražili konkretan novčani iznos, nego da njegova klinika i zainteresirani partneri plate oglase na odgovarajućem broju stranica u tjedniku 7Dnevno, a oglasni prostor bi navodno stajao oko 200.000 kuna (oko 27.500 eura).

Gabrić ih je, prema neslužbenim informacijama, odbio, a serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Izvor: Al Jazeera i agencije