Ministar: Njemačka na početku epidemije korona virusa

Mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku je 'mala' (EPA)

Nakon novih šest slučajeva zaraze korona virusom, ministar zdravstva Jens Spahn u srijedu navečer upozorio je da je Njemačka na početku epidemije.

“Na početku smo epidemije korona virusa u Njemačkoj”, rekao je Spahn (Kršćansko-demokratska unija – CDU) u Berlinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Objasnio je da u međuvremenu više nije moguće pratiti lance zaraze, što je novost kad je riječ o zarazi korona virusom u Njemačkoj.

“Veliki broj osoba bio je u kontaktu s pacijentima kod kojih je pronađen virus. Pitanje je funkcionira li naša dosadašnja strategija izolacije virusa i prekidanje lanca širenja”, kazao je.

Dodao je da je mogućnost da epidemija zaobiđe Njemačku “mala”.

Početkom mjeseca u Bavarskoj je zabilježeno osam slučajeva zaraze, ali je kod svakog zaraženog bilo moguće pratiti izvor zaraze.

Ne širiti paniku

Spahn je s ministrima zdravstva saveznih pokrajina u srijedu održao telefonsku konferenciju, tokom koje je dogovoreno da pokrajine pokrenu svoje planove za slučaj izbijanja epidemije.

Ministar zdravstva pozvao je one građane koji su u posljednjih 14 dana boravili u nekoj od rizičnih država da obavijeste svog ljekara u slučaju pojavljivanja simptoma, poput kašlja ili temperature.

Istovremeno je zamolio da se ne širi panika.

“Ne treba pri prvom kašlju odmah trčati ljekaru”, rekao je Spahn.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je trenutno najvažnije identificirati i zaštititi rizične grupe stanovnika, poput hroničnih bolesnika i starijih osoba.

Izvor: Agencije