Ministar Jovanović će tužiti Mamića

Zdravku Mamiću zbog govora mržnje prijeti kazna zatvora od tri godine (Pixsell)

Hrvatski ministar nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je u ponedjeljak da će tužiti izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića zbog uvredljivih napada.

Tužbu će podnijeti zbog boli koju je Mamić svojim neprimjerenim izjavama nanio njemu i njegovoj porodici, prenosi Hina.

Jovanović u tužbi, kako je rekao, neće pristati na kompromis, a eventualnu dobivenu odštetu će donirati u dobrotvorne svrhe.

Osim toga, Jovanović je najavio i tužbu protiv predsjednika Obiteljske stranke Mate Knezovića.

Obiteljska stranka je, nakon Mamićevog privođenja zbog optužbi da je poticao na govor mržnje, na svojoj internetskoj stranici objavila saopćenje u kojem stoji da je privođenje  “dokaz povratka komunističko-srpske represije”.

Mamić je  priveden u petak poslijepodne, nakon što je gostujući na radiju Soundset iznio niz uvreda na račun Jovanovića, za koga je rekao da je “hrvatomrzac”, “uvreda za hrvatski mozak” i “Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao tegove”.

U pritvoru je proveo jednu noć, a u subotu popodne pušten je da se brani sa slobode. Njemu zbog govora mržnje prijeti kazna zatvora od tri godine.

HNS pokrenuo disciplinski postupak

Ranije u ponedjeljak, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović potvrdio je za Tanjug da je HNS pokrenuo i provodi disciplinski postupak protiv Mamića kao člana Izvršnog odbora Saveza.

“Zaista nismo sretni zbog činjenice da se povodom osjetljivog susreta kao što je utakmica između Hrvatske i Srbije Mamić na taj način oglasio prema ministru Željku Jovanoviću, sa kojim ima ličnu komunikaciju, koja bez sumnje šteti i njemu i cjelokupnoj nogometnoj organizaciji. U tom kontekstu, kao član Izvršnog odbora HNS-a trebalo je da ima odgovornost za sopstvene riječi, kojima je povrijedio kodeks o ponašanju sportskih poslenika”, rekao je Vrbanović.

On je podsjetio na to da je HNS ekspresno reagirao i odmah u petak, neposredno nakon Mamićevih riječi.

“O disciplinskom postupku i daljnjoj aktivnosti disciplinskog suda zavisit će i eventualna sankcija prema Mamiću, a do tada bilo bi neumjesno dodatno komentirati i iznositi sud o njegovoj krivnji”, istakao je Vrbanović.

Mamić se u intervjuu beogradskom Informeru objavljenom u ponedjeljak izvinio Srbima.

“Želim da se izvinim Srbima i da objasnim da nisam htio da vrijeđam srpski narod. Izuzetno poštujem vaše ljude. Cijenim Srbe i izvinjavam se svima koji su se možda pronašli u mojim riječima. Pa ja imam više prijatelja u Srbiji, nego cijela hrvatska Vlada zajedno. Neka srpski narod bude miran, želim im svako dobro”, poručio je Mamić.

Utakmica kvalifikacija za prvenstvo svijeta u Brazilu između Hrvatske i Srbije igra se u petak od 18 sati na Maksimiru.

Izvor: Agencije