Ministar: Izraelom upravljati po jevrejskom vjerskom pravu

Smotrich: Moja je želja da se dugoročno državom Izrael upravlja na osnovu jevrejskog prava, tako bi trebalo biti u jevrejskoj državi (EPA)

Izraelski ministar saobraćaja Bezalel Smotrich rekao je kako bi želio da se Izraelom rukovodi u skladu s jevrejskim vjerskim pravom što je izazvalo oštre osude opozicionih partija, prenose agencije.

On je sinoć na konferenciji rabina u Jerusalemu govorio o važnosti očuvanja jevrejskog karaktera države, a posebno poštovanja jevrejskog dana odmora, šabata i branio zabranu građanskog braka i razvoda.

Ministar je posebno aludirao na građevinske i radove na održavanju infrastrukturnih projekata tokom šabata, čemu se jako protive partije ultraortodoksnih Jevreja, kao i čvrstorukaši u zajednici religioznih cionista koju Smotrich predstavlja, prenose izraelski mediji.

„Zatvarmo radove za takmičenja, zatvaramo ih za demonstracije, zatvaramo ih da izgradimo most tokom radnog dana također“, rekao je ministar koji je i ranije predlagao da se poštuje jevrejski vjerski zakon, halaha.

„Moja je želja da se dugoročno državom Izrael upravlja na osnovu jevrejskog prava, tako bi trebalo biti u jevrejskoj državi“, govorio je Smotrich vjerujući kako bi država trebala težiti da se njome rukovodi kao „u vrijeme kralja Davida“.

Reakcija Liebermana

Lider nacionalističke sekularne partije Izrael naš dom (Yisrael Beiteinu), bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman, osudio je novu izjavu ministra Smotricha, najavivši kako će posle parlamentarnih izbora u Izraelu biti obrazovana široka liberalna, nacionalna vlada bez partije Ujedinjene desnice.

„Nevjerovatno je kako ponovo, bez da trepne, ministar Smotrich objavljuje kako bi on i njegovi prijatelji, ako bi od njih zavisilo, poništili zakon države Izrael i nametnuli nam državu jevrejskog zakona“, rekao je Lieberman.

Partija Demokratska unija je također kritizirala Smotricha zbog te izjave, a on je jutros odgovorio na kritike rekavši kako su njegovi protivnici cinični lažovi, koji mrze judaizam.

„Da mi volimo šabat, volimo Toru i volimo judaizam“, napisao je ministar na Facebooku, objasnivši kako je napomenuo da se ti pogledi ne mogu nametnuti drugima i kako on to ne bi ni želio.

Partija Ujedinjena desnica je saopćila Kako podržava Smotricha, ponovivši kako je on naglasio da ne želi nikome nametati vjeru uz osudu medijskog linčovanja jer njegova izjava navodno nije prenijeta kako valja.

Izvor: Agencije