Ministar: Izraelci nisu dobrodošli u Saudijsku Arabiju

Izrael će izdavati dozvole za putovanja u Saudijsku Arabiju u vjerske svrhe, na hadž i umru (EPA)

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, princ Faisal bin Farhan, izjavio je u ponedjeljak da Izraelci nisu dobrodošli u posjetu u njegovu zemlju nakon što je Izrael odlučio da saudijski državljani mogu posjetiti njegovu teritoriju pod određenim okolnostima.

“Naša politika je fiksna. Mi nemamo odnose s Izraelom i oni koji imaju izraelske pasoše ne mogu sada posjetiti Kraljevinu”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Izrael je u nedjelju službeno odobrio svojim državljanima da mogu putovati u Saudijsku Arabiju u vjerske i poslovne svrhe, što je tumačeno kao novi znak približavanja dvije regionalne sile koje su neprijateljski raspoložene prema Iranu.

Putovanje preko trećih zemalja

Izraelci, Jevreji i muslimani mogli su dosad putovati u Saudijsku Arabiju radi posla i obavljanja hodočašća preko trećih zemalja, poput Jordana, koji je između tih dviju zemalja i koji je, uz Egipat, jedina arapska zemlja koja je potpisala mirovni ugovor s hebrejskom državom.

Odluku je potpisao ministar unutrašnjih poslova Izraela Arie Dery, a na osnovu nje moći će se izdavati dozvole za putovanja u Saudijsku Arabiju u vjerske svrhe, na hadž i umru, muslimanska hodočašća.

Izvor: Agencije