Ministar: Iran je najveća prijetnja Izraelu i zapadnom svijetu

Yoav Galant se zahvalio Donaldu Trumpu za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom (EPA)

Izrael je spreman sklopiti mir sa svakom arapskom zemljom, izjavio je izraelski ministar i bivši vojni komandant Yoav Galant.

“Svi odnosi koje imamo s arapskim zemljama, svi odnosi uspostavljeni iza zatvorenih vrata, a ne javno, uspostavljeni su na osnovu njihovog izbora. Izrael je spreman na mir sa svakom arapskom zemljom”, rekao je Galant, ministar građevinarstva, koji je član užeg sastava Vlade zaduženog za sigurnost.

On je ocijenio da “nema stvarnog razloga da se Saudijska Arabija i zemlje Zaljeva bore protiv Izraela”.

“Mi imamo zajedničke interese, neprijatelja zvanog Iran, koji prijeti Saudijskoj Arabiji iz blizine svime što ima. I zato nema razloga da ne bude procesa za mir u regionu”, kazao je ministar u intervjuu za Jerusalem Post.

Dodao je da “Izrael uvijek pruža ruku za mir sa svojim susjedima, kao što je učinio poslije jomkipurskog rata s Egipćanima”, aludirajući na rat 1973. godine.

Iako Izrael nema diplomatske odnose ni sa jednom arapskom zemljom, osim s Egiptom i Jordanom, veze sa Saudijskom Arabijom i zemljama Zaljeva su ojačale poslednjih godina, zbog zajedničke brige o iranskim akcijama i ambicijama na Bliskom istoku.

‘Ekspanzija Teherana u regiji’

Galant smatra da iranska ekspanzija u regiji prijeti ne samo Izraelu i svim arapskim zemljama, već i Zapadu.

“Iranci su najjznačajnija i opasna prijetnja Izraelu i čitavom zapadnom svijetu. Razdaljina od Irana do Sredozemnog mora je oko 1.500 kilometara – oni nemaju razloga da budu ovdje. Ali, Iran je teroristički imperijalistički režim, koji pokušava izgraditi nuklearno oružje”, rekao je izraelski ministar.

On je objasnio da Teheran “kontrolira” tri zemlje van svojih granica – šiiitske milicije u Iraku, Liban preko Hezbolaha i pokušava se učvrstiti u Siriji, što bi predstavljalo prijetnju i za Jordan, i za Izrael.

“Moramo zaustaviti šiitsku vatru”, zaključio je Galant, naglašavajući potrebu za međunarodnom koalicijom sa SAD-om, Evropom i Rusijom, kako bi se Iran i Hezbolah potisnuli iz Sirije.

On nije pomenuo zemlje Zaljeva i Saudijsku Arabiju kao dio te koalicije, ali se u oktobru komandant izraelske vojske, general-potpukovnik Gadi Eizenkot, sastao s kolegama iz nekoliko arapskih zemalja, uključujući saudijskog šefa Generalštaba Fajada bin Hamida al-Ruvailija, na marginama jednog skupa vojnih komandanata u Washingtonu.

Česte posjete arapskim zemljama

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nedavno je posjetio Oman.

On je prvi izraelski premijer koji je bio u toj zemlji poslije 20 godina.

Ministar komunikacija Ayoob Kara bio je potom na međunarodnoj medijskoj konferenciji u Dubaiju, a ministarka sporta i kulture Miri Regev prisustvovala je međunarodnom nadmetanju u džudou u Abu Dhabiju.

Sedmicu kasnije izraelski ministar transporta Yisrael Katz bio je u Omanu, na međunarodnoj konferenciji.

Galant se u intervjuu također zahvalio predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojem se Izrael oštro protivio.

Izvor: Agencije