Ministar: Hrvatska će imati kontrolirani turizam

Promet, Saobraćaj, Gužva, Granica
Slovenska Vlada još je ranije postrožila uvjete za ulazak putnika iz 'trećih"'država van Evropske unije (Reuters)

Hrvatska će u sljedećem razdoblju imati kontrolirani turizam, a gosti će ispunjavanjem web aplikacije prolaziti granice u nekoliko sekundi, bez čekanja, najavio je u petak hrvatski ministar turizma Gari Cappelli.

“Gosti neće morati čekati na granici već će ispunjavanjem web aplikacije unaprijed prolaziti granice u nekoliko sekundi”, rekao je on na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite, prenosi Hina.

“Do 28. svibnja ćemo imati aplikaciju na temelju platforme koja se prije koristila kao dozvola. Na prvom mjestu nam je da znamo što turiste očekuje kad dolaze u Hrvatsku”, kazao je Cappelli.

Objašnjenja o ponašanju na engleskom

Naglasio je da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima zbog korona virusa i dolasku turista, te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Precizirao je da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu.

“Turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati u Hrvatskoj”, dodao je.

Cappelli je izvijestio da dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka, u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije, izrazila želju da od 15. lipnja dopusti dolazak građana na more.

Poštivanje protokola na nivou Unije

Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

“S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU-a. Pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU-a, ali i bilateralne dogovore, kao što smo imali sa Slovenijom”, rekao je Cappelli.

Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama, koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.

Izvor: Agencije