Ministar: Ghosn noćas podnio ostavku u Renaultu

Ghosn je u zatvoru u Japanu više od dva mjeseca osumnjičen za utaju velikog dijela svojih prihoda primljenih između  2010. i 2018. (EPA)

Carlos Ghosn, donedavno izvršni direktor saveza automobilske industrije Renault-Nissan-Mitsubishi, podnio je ostavku u francuskom proizvođaču automobila Renault, rekao je u četvrtak za Bloomberg francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Carlos Ghosn noćas je podnio ostavku“, rekao je Le Maire u intervjuu na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davos.

Ghosn bio je na čelu Renaulta od 2005. godine, a u zatvoru je u Japanu više od dva mjeseca osumnjičen za utaju velikog dijela svojih prihoda primljenih između  2010. i 2018. u Nissanu te mu prijeti, bude li osuđen, do 15 godina zatvora.

U Japanu je optužen za navodne financijske malverzacije u Nissan Motoru, a njegovu ostavku osim francuskog ministra, potvrdili su i neimenovani izvori iz Renaulta.

Bonusi i nagrade

Zajedno sa svojim kolegom i desnom rukom Gregom Kellyem, koji je ujedno optužen za pomaganje, Ghosn (64) je uhapšen 19. novembra u Tokiju zbog navodnih malverzacija u isplatama bonusa i nagrada u Nissanu, gdje je bio predsjednik odbora.

Tužitelji su optužili Ghosna, Kellya i Nissan za krivotvorenje Ghosnovih prihoda od 44 miliona dolara od 2011. do 2015. godine.

Najnovije optužnice na račun Ghosna, Kellya i Nissana tiču se krivotvorenja Ghosnovih prihoda tri godine zaključno sa martom 2018., a bivši predsjednik odbora optužen je i za povredu poslovnog povjerenja.

Jedan od najpoznatijih Ghosnovih poteza bilo je uvođenje drakonskih reformi u Nissanu posljednjih 20 godina koje su spasile firmu od bankrota, zbog čega se supermenedžer mnogima zamjerio.

Izvor: Agencije