Oglasi

Ministar energetike: Iran je u proizvodnji benzina dovoljan sam sebi

Iran se godinama borio s domaćom potražnjom za gorivom zbog nedostatka rafinerija i međunarodnih sankcija.
'Možemo izvoziti ono što smo proizveli, ali nemamo plan izvoza', kaže ZanganehAP - Ilustracija

Iran je u proizvodnji benzina dovoljan sam sebi, rekao je iranski ministar energetike Bijan Zanganeh u ponedjeljak nakon otvaranja trećeg dijela rafinerije Persian Gulf Star na jugu zemlje, u gradu Bandar Abbasu.

"Srećom, više ne trebamo uvoziti benzin. Postali smo dovoljni sami sebi. Možemo izvoziti ono što smo proizveli, ali nemamo plan izvoza", rekao je Zanganeh za iransku državnu televiziju, prenosi HINA.

Američke sankcije na naftu

Iran, član OPEC-a, godinama se borio s domaćom potražnjom za gorivom zbog nedostatka rafinerija i međunarodnih sankcija, koje su ograničile uvoz rezervnih dijelova za održavanje rafinerija.

Rafinerija Persian Gulf Star pretvara laganu sirovu naftu, poznatu kao kondenzat, u benzin i naftu.

Zanganeh je rekao da nakon otvaranja novog dijela rafinerije ona sada može proizvoditi 45 miliona litara benzina dnevno.

Američki predsjednik Donald Trump napustio je međunarodni nuklearni sporazum s Iranom prošle godine i ponovo je nametnuo sankcije na iransku naftu i bankarski sektor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.