Minimalna satnica brine njemačke farmere

Osam eura i pedeset centi – toliko će od sada iznositi minimalna satnica za radnike u Njemačkoj. Parlament ove zemlje prvi put je izglasao ovakav zakon, kojim je minimalna satnica veća u u odnosu na minimalne satnice u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Studentica iz Poljske branjem borovnica plaća svoje studiranje. Sada zarađuje šest eura po satu. Narednog ljeta ta satnica će porasti na 8,50 eura. Naravno, ukoliko to njen poslodavac bude mogao priuštiti.

Farmer Jurgen Jakobs tvrdi da se većina njegovih troškova odnosi na berbu koja će novim zakonom postati skuplja za 20 posto. Sve češće razmišlja o preseljenju svoje farme u susjednu Poljsku, gdje su plate radnika samo četvrtina iznosa kojeg daje u Njemačkoj.

“Naša familija je ovdje i želimo nastaviti živjeti i raditi u Njemačkoj, ali plašim se da će nas konkurencija iz inostranstva izbaciti iz posla, jer su njihovi proizvodi mnogo jeftiniji”, kaže Jakobs.

Novi Zakon o platama neće imati efekta na proizvođače automobila, hemičare i proizvođače automatiziranih mašina, zbog kojih je ova zemlja treći svjetski izvoznik. Radnici u tim industrijama već zarađuju više od zakonskog minimuma.

Međutim, procjene su da će zakon poboljšati živote blizu pet miliona niskoplaćenih radnika. Njihove plate smanjene su reformom tržišta rada 90-ih godina, zahvaljujući kojoj je Njemačka postala privredna sila kakva jeste.

Razlika između bogatih i sromašnih

Ti radnici su napravili jaz između bogatih i siromašnih. Sada bi se ta razlika trebala smanjiti. S njom će se smanjiti razlika između Njemačke i ostalih članica eurozone, budući da će rastom prihoda siromašni Nijemci kupovati više strane robe.

“Ako manje plaćeni dio radne snage bude zarađivao više nego sad, to će stimulirati domaću potražnju. Sa makroekonomskog stajališta upravo se to i tražilo od Njemačke – da poveća plate i domaću potražnju”, kaže Jobst Fiedler.

Naravno, za siromašne je pristojna zarada relativan pojam. Berači borovnice, čak, tvrde da im povećanje ne treba.

“Iznos koji zarađujem i nije toliko bitan. Bilo kakva zarada je bolja od nikakve. Ovdje zarađujem dovoljno novca. U Poljskoj ne vjerujem da bih zaradila išta”, kaže studentica iz Poljske Martina Szarlej.

Idealan scenario bio bi da njemački radnici zarađuju više, da više troše, te da sezonski radnici zadrže posao. Međutim, za sazrijevanje plodova novih reformi bit će potrebne dvije godine, počevši od narednog 1. januara.

Izvor: Al Jazeera i agencije