Minimalna pobjeda Atletica nad Bayernom

Atletico Madrid na gostovanje ide s minimalnom prednošću (Reuters)

Atletico Madrid je ovih dana proslavio 113. rođendan, a najljepši poklon svakako mu je pobjeda, iako minimalna, postignuta protiv Bayerna iz Minhena u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka.

No, pobjeda 1:0 ne znači i “odškrinuta vrata” prolaska, jer su gosti na stadionu Vicente Calderon itekako prijetili i umalo izborili neriješen rezultat, pa i pobjedu.

Na jednoj strani bili su “ratnici” Diega Simeonea, a na drugoj prefinjeni stil Pepa Guardiole i snažni njemački mentalitet, što je garantiralo spektakl.

Jedini gol, nakon nekoliko vještih driblinga, postigao je Saul Niguez u 11. minutu.

Želja za revanšom

Uoči revanša u Minhenu, svakom navijaču Atletica i dalje će u podsvijesti biti želja za revanšom zbog bolnog poraza od Bayerna u finalu Kupa evropskih šampiona 1974. godine, kada je minuta dijelila Madriđane od titule.

Luis Aragones pogodio je u 114. minuti, ali je Hans Schwarzenbeck donio Bayernu novi meč na briselskom Heyselu, koji je kasnije dobio sa 4:0.

Historija se ponovila 40 godina kasnije Ramosovim golom u 93. minuti, a potom i Realovim trijumfom poslije produžetaka (4:1) u finalu Lige prvaka, ali ako je neko spreman sve nadoknaditi, onda je to sadašnja generacija madridskog kluba.

U prvom polufinalnom meču, odigranom u utorak navečer, Manchester City i Real Madrid odigrali su bez golova.

Izvor: Al Jazeera i agencije