Oglasi

Minimalac u Hrvatskoj povećan za 4,6 posto

Minimalna zarada od naredne godine iznosit će 561 euro bruto, odnosno 449 eura neto.
Andrej Plenković je najavio da će povećanje plate od 1. januara naredne godine u odnosu na 2016. biti za oko 120 eura netoAl Jazeera

Minimalna zarada u Hrvatskoj od naredne godine iznosit će 561 euro (4.250 kuna) bruto, odnosno 449 eura (3.400 kuna) neto, što je za 20 eura (150 kuna) više u odnosu na neto minimalac u ovoj godini, odluka je hrvatske Vlade.

Očekuje se da će naredne godine rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti pet 5,0, a trebalo bi da pratiti rast od 3,4 posto 2022. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na hrvatske medije.

Povećanje plata od 1. januara

"Što se tiče dinamike povećanje plaća, otvaramo proces razgovora i apeliram na sve da budu realni", poručio je premijer Andrej Plenković.

Na sjednici Vlade rekao je da to znači da će ukupno povećanje plate od 1. januara naredne godine u odnosu na 2016. godinu biti za oko 120 eura (900 kuna) neto.

"I to je najveće povećanje plaće do sada", poručio je Plenković.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.