Minhen: Borba protiv ISIL-a da ne bude borba protiv muslimana

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen upozorila je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da borba protiv terorizma ne bi trebalo da postane borba protiv svih muslimana, prenosi Reuters.

“Trebalo bi da pazimo da se ova borba ne pretvori u borbu protiv islama i muslimana uopće”, rekla je ona u govoru na konferenciji.

Reuters ocjenjuje da je ministrica time iznijela diskretno upozorenje protiv poteza Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je ranije da će izdati novu uredbu kako bi ponovo uspostavio zabranu ulaska u SAD građanima iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Potreban snažan odnos SAD-a i EU

Navodi da takav potez za cilj ima da zaštiti zemlju od terorističkih napada.

Predsjedavajući konferencije Wolfgang Ischinger je rekao da Amerika ne može biti jaka ukoliko je Evropa slaba, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Jedna od poruka sa konferencije je da EU treba doživjeti revitalizaciju te ojačati. Potreban je snažan odnos SAD-a i EU, a NATO mora imati svoju ulogu.

Ministar odbrane SAD-a James Mattis je poručio kako je veza između Evrope i Amerike najjači bedem protiv nestabilnosti i nasilja.

Dodaje da je siguran da će veza ojačati partnerstva u sukobu protiv onih koji napadaju nedužne ljude ili demokratske pokrete i slobode.

Grabar-Kitarović: Ne sviđa mi se ideja o Evropi nekoliko brzina

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je rekla: “Ono što mi se ne sviđa su mišljenja o Europi nekoliko brzina, ili Europi koja bi imala jezgru od šest članica uz periferiju. Zato u ovim fluidnim vremenima treba raditi na jačanju europskih vrijednosti i povezivanju s drugim državama, ali i kao što sam rekla, na snažnije pozicioniranju Hrvatske u Briselu i općenito u Europskoj uniji”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da “Zapadni Balkan ostaje u fokusu interesa NATO-a i EU jer situacija može biti u potpunosti definirana samo kad Zapadni Balkan postane dio evropske porodice i kada u sigurnosnom smislu ne bude imao problema”.

“Poruka je da su vrata Evropske unije Bosni i Hercegovini otvorena. Na nama je da realiziramo svoje obaveze”, dodao je Zvizdić. 

Na 53. konferenciji sigurnosti više od 500 političara i poslovnih ljudi razgovara o aktuelnim sigurnosnim izazovima, uključujući zabrinjavajuće stanje globalnog poretka i jačanje neliberalnih trendova širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije