Mimohod u Zagrebu, glavna svečanost u Kninu

U Zagrebu će biti održan vojni mimohod dan prije centralne svečanosti u Kninu 5. augusta (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Hrvatska vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za organizaciju i provedbu središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Premijer Zoran Milanović kratko je prokomentirao usvajanje odluke i pritom se neizravno referirao na jučerašnju izvanrednu konferenciju za novinare hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović.

Upitao je, naime, ministra obrane Antu Kotromanovića je li to pitanje konačno riješeno, te potom dodao: “Neće biti izvanredne presice?”

Ministar Kotromanović izrazio je nadu da je sada sve riješeno, prenosi Hina.

Dvodnevne svečanosti

Uz Kotromanovića, koji je predsjednik Organizacijskog odbora, u odboru su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić, te po jedan predstavnik Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike, Ureda predsjednika Vlade, MUP-a, Ministarstva branitelja te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Članovi Organizacijskog odbora bit će i predstavnici Zagreba i Knina, a po potrebi će Kotromanović moći uključiti i druge osobe.

Novac za organizaciju obilježavanja 20. obljetnice “Oluje” osigurava se u proračunu za ovu godinu na razdjelima nadležnih državnih tijela.

Dvadeseta obljetnica vojno-redarstvene akcije “Oluja” obilježavat će se dva dana – vojnim mimohodom u Zagrebu 4. kolovoza te središnjom proslavom 5. kolovoza u Kninu, jednoglasno je u srijedu odlučio Odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice ‘Oluje’.

“Želimo ovih 20 godina proslaviti na najjači način. Stupit ćemo u kontakt sa svim gradovima i napraviti proslave od Karlovca, Gospića i Knina te napraviti da to bude obilježavanje naše pobjede u čast 20 godina od naše pobjede i pobjede naših generala pred Haškim sudom”, izjavio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović novinarima u Ministarstvu obrane nakon sjednice Odbora u Vili Prekrižje.

Kompromis Pantovčaka i Banskih dvora

Sjednici su nazočili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović te umirovljeni generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Marijan Mareković i Mladen Markač.

Odlukom da se vojni mimohod organizira u Zagrebu 4. kolovoza u poslijepodnevnim satima, a dan kasnije u Kninu središnja proslava, kompromisno su pomireni stavovi Banskih dvora i Pantovčaka o proslavi 20. obljetnice Oluje.

Vlada je predlagala da se, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza, uz proslavu u Kninu održi i vojni mimohod u Zagrebu, dok je predsjednica Hrvatske inzistirala da se te dvije manifestacije, mimohod i središnja proslava u Kninu, ne održavaju istoga dana već da mimohod bude uoči ili nakon 5. kolovoza.

Kotromanović je pred novinarima izrazio zadovoljstvo dogovorom, istaknuvši kako će se sada MORH “baciti” na organizaciju kako bi sve prošlo na primjeren i vojnički način.

Zadovoljan je i što je odluka Odbora bila jednoglasna, unatoč različitim mišljenjima, odbacivši medijske napise da je kompromisni prijedlog prihvaćen na prijedlog umirovljenih generala, rekavši da je to pitanje “passe”, prenosi Hina.

‘Hrvatska rođena spremna’

Naglasio je da će njegovo ministarstvo biti nositelj posla u organizaciji proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sa željom da se sve organizira “na najjači mogući način jer je to vojska zaslužila”.

Istaknuo je da se hrvatska vojska rodila u krvi, braneći svaki centimetar Hrvatske te da mora pokazati svoju spremnost. “Ona je rođena spremna”, poručio je ministar.

Upitan je li popustio zahtjevu predsjednice Grabar Kitarović jer se prije zalagao da se središnja proslava i vojni mimohod održi isti dan, 5. kolovoza, odgovorio je da je predsjednica kao zadnje predlagala da se mimohod održi 2016. godine.

“Kompromis je dio politike i zadovoljan sam što ćemo imati Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježen mimohodom i s te strane treba odbaciti sva različita mišljenja. Idemo se baciti na organizaciju i to proslaviti na način da pokažemo zajedništvo i dostojanstvo te uvježbanost Oružanih snaga RH i drugih segmenata nacionalne sigurnosti. Sretan sam što će to biti organizirano i na taj način obilježiti 20. godišnjicu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti”, rekao je Kotromanović.

Izvor: Agencije