Oglasi

Mimo Kongresa: Trump ruši Obamacare

Trump je potpisao izvršnu naredbu kojom se privatnim osiguravateljima omogućuje ugovaranje polica zdravstvenog osiguranja izuzetih iz propisa Obamacarea.
'Naredba neće koštati Vladu gotovo ništa', rekao je TrumpEPA

Američki predsjednik Donald Trump izveo je još jedan udar na zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame, koristeći se ovog puta svojim zakonskim ovlastima.

Predsjednik je potpisao izvršnu naredbu kojom se privatnim osiguravateljima omogućuje ugovaranje polica zdravstvenog osiguranja izuzetih iz propisa Obamacarea, koje mogu biti s manje usluga, a time i jeftinije, prenosi Hina.

"To Vladu neće koštati gotovo ništa, ali će ljudi imati jako, jako dobru zdravstvenu zaštitu. A kad kažem 'ljudi', govorim o milionima i milionima ljudi", rekao je Trump potpisujući naredbu.

Trump je u izvršnoj naredbi ciljao na to da dopusti malim poduzetnicima da se povezuju preko granica saveznih država i kupuju jeftinija, manje zakonski uređena zdravstvena osiguranja za svoje zaposlenike s manje beneficija.

Trumpova naredba slabi Obamacare djelomično i time što čini dostupnijim zdravstvena osiguranja koja ne pokrivaju zdravstvene usluge poput trudnoće i skrbi za novorođenče, lijekove na recept i psihičko zdravlje i liječenje ovisnosti.

'Sabotaža sistema'

Obamacare zahtijeva da zdravstvena osiguranja većine malih poduzetnika i pojedinaca pokrivaju i te usluge. 

Demokrati ocjenjuju da je riječ ni manje ni više nego o "sabotaži" zdravstvenog sistema.

"Ako sistem bude lošiji, budite sigurni da će odgovornost za to snositi isključivo predsjednik", rekao je Chuck Schumer, čelnik demokratske opozicije u Senatu.

Za provedbu izvršne naredbe trebat će mjeseci i njome će se obuhvatiti tek manji dio stanovništva.

No, nakon ovogodišnjeg neuspjelog djelomičnog povlačenja zakona iz 2010. u Kongresu, Trump želi djelovati sredstvima koja su mu na raspolaganju, u ovom slučaju posredstvom kontrole i saveznih zakona o sektoru zdravstva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.