Milorad Dodik u Briselu: Republika Srpska ne radi na otcjepljenju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predao je, za posjeta Bruxellesu, europskom povjereniku za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije.

U obraćanju novinarima, nakon susreta s Hahnom i visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, Dodik je rekao kako su “u BiH svi politički faktori opredijeljeni za evropske integracije bez obzira na entitete i različite narode”.

Naveo je i kako postoje pitanja na koja bh. vlasti nisu uspjele dati odgovor, dodavši kako je “i to odgovor”.

Nada se i da će BiH dobiti status zemlje kandidata, objašnjavajući kako to znači da pred bh. vlastima stoji obaveza da se “već od sutra počne raditi na reformama”.

Opredijeljeni prema evropskim integracijama

Novinari su pitali Dodika o pričama u kojima govori o nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska i odnosima s Moskovom.

Po njegovim riječima, “pravi prijatelji su i u Moskvi, i u Bruxellesu”.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata i Republika Srpska opredijeljeni su ka evropskim integracijama, ali i Republika Srpska nastavlja dijalog s Rusijom”, rekao je.

“U ovom trenutku u Republici Srpskoj niko ne radi na pitanjima secesije, ali postoje očekivanja javnosti na tom pitanju, pa i nas političara koji smo dio te javnosti. Vidim BiH u smislu vraćanja Daytonu i putu ka EU”, rekao je Dodik.

Bosanskohercegovačke institucije kroz Mehanizam koordinacije odgovorile su na ukupno 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica. Na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa.

Hahn: Ne treba misliti da se od danas ne treba ništa raditi

Hahn je, nakon razgovora s Dodikom i Mogherini, potvrdio da će sada uslijediti formiranje mišljenja Europske komisije o spremnosti BiH za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Međutim, napomenuo je da će to biti samo njihovo mišljenje, a onda je na Vijeću Europske unije da jednoglasno odluči o daljnjem putu BiH, te će sve zemlje članice Unije razmatrati hoće li BiH dodijeliti taj status uzimajući u obzir opću političku situaciju u državi.

“Ne treba misliti da se od danas, kada su dostavljeni odgovori na dodatna pitanja i formiranja našeg mišljenja, ne treba ništa raditi. Upravo suprotno od toga – potrebno je raditi na reformama u svim područjima u interesu građana, poput osiguranja akreditacije sveučilišta i potrebe potpisivanja Sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje zapadnog Balkana”, pojasnio je Hahn.

Najavio je posjet BiH do kraja mjeseca kako bi se nastavili razgovori i rad na zajedničkim interesima, izražavajući nadu da će mišljenje o spremnosti BiH za približavanje EU biti formirano tokom ovog mandata jer EU očekuju izbori za tri mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije