Milonska šteta nakon požara u manastiru

Makedonska policija ispituju uzroke požara u manastirskom kompleksu Treskavec kod Prilepa.

Izgorjeli su konaci, ali od vatre je spašena crkva koja potiče iz 13. stoljeća. Iz Ministarstva kulture najavljuju kako će odmah početi raditi  na obnovi izgorjelih konaka.

No, nema najava za mjere koje bi dodatno zaštitile crkvu da se opet ne nađe u opasnosti od uništenja.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javila je da su samo zidovi ostali od konaka manastira Treskavec nakon požara u ponedjeljak.

Monah Kalistat je jedini koji je živio tu. Još je u šoku zbog izgubljenog doma i neće da govori o nesreći. Iako je požar kompletno uništio konake, spašeno je nekoliko ikona.

Apel građanima

Cijele noći vatrogasci i dobrovoljci iz Prilepa su ostali u manastiru. Pazili su da se požar ne proširi na crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, koja potiče iz trinaestog stoljeća.

Crkva je spašena uz pomoć helikoptera. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kažu da su u manastiru imali i protivpožarne aparate, pijesak i vodu, ali to u ponedjeljak nije mnogo pomoglo. Tvrde kako nemaju drugih načina da zaštite ovo kulturno blago.

Gradonačalnik Prilepa Marjan Ristoski najavio je da će spaljeni zidovi biti srušeni, te da će se konaci ponovo graditi. Apelirao je i na pomoć građana.

“Načinjena je velika šteta, dat ćemo sve od sebe i kao građani Prilepa i kao Makedonci i ovom prilikom apeliram da svi koji su nekad posjetili ovaj manastir, koji je bio jedan od najljepših na Balkanu, pomognu da se obnovi”, kazao je Ristoski.

Ali, prije toga, potrebno je da se izgradi put do manastira. Do njega se može doći samo terenskim vozilom i to uz veliki rizik. Nepristupačna lokacija u ponedjeljak je spriječila vatrogasce da brže dođu i ugase vatru.

Dan nakon požara, u manastirski kompleks vjernici dolaze pješice. I Nikolče Petroski, sa svojim prijateljima u ranim jutarnjim satima došao je da vidi šta je ostalo od mjesta gdje je prošlog ljeta bio domaćin slavlja, na praznik Velike Bogorodice.

“Tužan sam, ali imam snagu i vjeru u sebi, da će ovaj manastir jednog dana biti ljepši nego što je prije bio”, rekao je on.

Prema prvim procjenama, šteta od požara iznosi više od milion eura, a za obnavljanje konaka manastira bit će potrebno najmanje dvije godine, javila je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera