Milojević: Mnogi bi propali da su imali Zvezdine teškoće

Trener Crvene zvezde smatra da njeni navijači mogu biti ponosni jer je ona jedini klub iz regije koji je među 32 najbolja tima u Evropi (EPA)

Crvena zvezda je zablistala punim sjajem plasiravši se, nakon 26 godina, u grupnu fazu Lige prvaka, na čijem je startu remizirala s favoriziranim Napolijem 0:0 na prepunom stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu.

Evropski prvak iz 1991. godine nastavio je s izvanrednim rezultatima na međunarodnoj sceni, jer su njegovi nogometaši ove sezone ostvarili novi podvig, izborivši nastup među 32 najbolja tima Starog kontinenta, nakon što su prošli četiri kola kvalifikacija, kao i prošle sezone, u kojoj su se plasirali u šesnaestinu finala Lige Evrope.

Najtrofejniji klub iz Srbije ostvario je uspjehe pod vodstvom trenera Vladana Milojevića, 48-godišnjeg stručnjaka rođenog u Aranđelovcu.

Njegove zasluge za sjajne rezultate Zvezde su ogromne, ali se mora podvući i doprinos igrača i klupskog rukovodstva, pošto bez njih ne bi bilo nezapamćene euforije u Beogradu, kada su za samo nekoliko sati prodate sve ulaznice za domaće mečeve grupe C Lige prvaka protiv Napolija, Liverpoola (6. novembar) i PSG-a (11. decembar).

Milojević je kratko igrao u Zvezdi, u kojoj je zabilježio 13 nastupa, 1996. godine, a izabran je za šefa stručnog štaba ovog kluba 5. juna 2017. godine.

U sezoni 2017/18. ovaj beogradski tim osvojio je 28. titulu prvaka u historiji, od kojih je 19 puta bio šampion bivše Jugoslavije, pet puta prvak Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, te četiri puta najbolji u Srbiji.

Poslije igračke karijere, u kojoj je nastupao i za Bečej, beogradski Radnički, grčke ekipe PAS Gianninu, Kalamatu, Apollon, Panathinaikos, Iraklis i Akratitos, posvetio se trenerskom poslu.

Nakon Javora iz Ivanjice, uspješno je predvodio beogradski Čukarički, s kojim je osvojio Kup Srbije trijumfom nad Partizanom 1:0 u finalu 20. maja 2015. godine.

Bio je i šef stručnog štaba kiparske Omonije iz Nikozije i grčkog Panioniosa (izborio kvalifikacije Evropske lige).

Milojević je govori o remiju Zvezde na startu grupne faze Lige prvaka protiv Napolija, narednom gostovanju kod PSG-a, putu bivšeg evropskog prvaka do grupa Lige prvaka, favoritima za trofej, derbiju s Partizanom, reprezentaciji Srbije, ovogodišnjem Svjetskom prventvu u Rusiji i Ligi nacija.

  • Koliko je zadovoljstvo u redovima ‘Crveno-belih’ poslije neriješenog ishoda s Napolijem?

– Ostvaren je pozitivan rezultat protiv ozbiljnog protivnika, mada u ovoj fazi takmičenja nema laganih rivala. Razmišljamo uvek o nama i našoj igri te se posebno pripremamo za svaku utakmicu. Nije bilo lako protiv Napolija, a samim tim i zadovoljstvo je veće.

  • Smatrate li odbranu prvaka Srbije najzaslužnijom za važan bod protiv izabranika Carla Ancelottija?

– U savremenom fudbalu odbrana kreće od napada, kao što napad počinje od odbrane. Napoli je kvalitetan tim, koji je imao veći posed lopte tokom utakmice, a Zvezda je odigrala kompaktno i svi su dali sve od sebe za povoljan rezultat. Spremamo se za svaku utakmicu ozbiljno i želimo ostvariti najviše što možemo u njoj.

  • Kako komentirate fenomenalan niz od 31. uzastopne Zvezdine zvanične utakmice bez poraza?

– Statistiku ostavljamo isključivo statističarima. Želimo odigrati svaku utakmicu na najbolji način.

  • Šta mislite o euforiji koju je Zvezda izazvala sjajnim rezultatima?

– Naši navijači mogu biti ponosni na rezultate tima. Jedina smo zemlja i klub iz regiona koji igra Ligu prvaka u ovoj sezoni. Narod i publika vole gledati velike utakmice uživo, i to je drugačiji osećaj nego pred televizijskim ekranima. Raduje me ostvareni uspeh – zbog igrača, navijača i kluba. Nisam sumnjao da Zvezda pripada evropskoj eliti i, posle svega kroz šta je prolazila, sretan sam da ponovo igra protiv velikih timova. Nekada su drugi učili od Zvezde, koja je veliki klub. Mnogi ne bi ni postojali da su prošli teškoće poput nas i počeli smo klub vraćati među krem evropskog fudbala.

  • Može li Zvezda iznenaditi PSG u gostima u drugom kolu Lige prvaka 3. oktobra?

– Verujem da možemo uraditi još puno dobrih stvari. Za PSG ćemo se dobro pripremiti i verujem da će igrači iskazati maksimalno zalaganje na utakmici.

  • Kakve su mogućnosti Zvezde u Ligi prvaka?

– Sada ne gledamo na to koje su mogućnosti, kao što to nismo radili ni prošle godine. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu i videti šta si koliko može uraditi do kraja takmičenja.

  • Kakav je bio put do grupne faze najelitnijeg evropskog takmičenja?

– Težak je bio put. Posle fantastične prošle sezone, u kojoj smo ušli u grupe Lige Evrope, iz koje smo izborili prolaz dalje, igrajući protiv dobrih ekipa [Zvezda je bila druga u grupi s Arsenalom, Kelnom i BATE-om] bilo je teško doći do Lige šampiona. Samo četiri ekipe kroz kvalifikacije plasirale su se među 32 najbolja tima u Evropi, a Zvezda je jedina kojoj je to uspelo od prvog kola kvalifikacija.

Pripreme smo počeli rano, uigravali se kroz prijateljske, pa igrali takmičarske utakmice. Svi klubovi imaju cilj da doguraju što dalje u evropskim takmičenjima zbog brojnih novčanih bonusa. Pojedini klubovi, kao Suduva i Spartak iz Trnave, od kojih smo bili bolji, imali su priliku da obezbede godišnji budžet za 20-ak dana igrajući kvalifikacije Lige prvaka. APOEL i Legia su kao favoriti ispali u kvalifikacijama. Zato ne smemo nikoga potceniti i svakoj utakmici pristupamo ozbiljno.

  • Koliko za srbijanskog prvaka znači povratak Richmonda Boakyea i Gorana Čaušića te dovođenje Marka Marina?

– Sigurno je da smo jači, pošto smo popunili roster kvalitetnim igračima. Konkurencija na svim pozicijama je duplirana, što je važno za nastavak sezone, u kojoj ćemo imati puno jakih utakmica u tri takmičenja.

  • Žalite li što niste bili bolji od CSKA iz Moskve (0:1) u šesnaestini finala Lige Evrope?

– Nema žala, jer ne gledam tako na ono što je prošlo. Osim toga, nemamo ni vremena za to.

  • Može li Real Madrid osvojiti četvrti put u nizu Ligu prvaka?

– Moguće je. I ne samo Real, favoriti za osvajanje Lige prvaka su PSG i Liverpool, koji su u našoj grupi, Bayern, Barcelona, pa i Napoli. Evropski velikani ulažu puno novca, a imaju i dobrih fudbalera. Biće veoma interesantno u nastavku sezone. Prognozirati ko će biti prvi je neukusno, jer sada se ni otprilike ne može to predvideti.

  • A Juventus s Cristianom Ronaldom?

– Juventus je dobra, kompaktna ekipa. Sa finansijskog aspekta, dolazak Ronalda se sigurno isplatio, no treba sačekati rezultate, kada se budu igrale odlučujuće utakmice. Očito je da Juventusu nedostaje Lige prvaka i da u njemu misle da je on prevaga koja bi im donela željeni trofej. Ostaje da se vidi da li će njegovo angažovanje biti vredno osvajanja trofeja.

  • Nadate li se da će Zvezda, koja je trenutno na prvoj poziciji, odbraniti titulu u Srbiji?

– Prvenstvo je primaran cilj, kao i trofej u Kupu Srbije. Probaćemo sve da odbranimo titulu.

  • Jeli teže odbraniti, nego osvojiti naslov prvaka?

– Zavisi kako se gleda, no teško je i jedno, i drugo.

  • Hoće li Partizan biti glavni konkurent za naslov, ili će se još neki tim priključiti utrci za vrh?

– Trokružni sistem takmičenja je takav da daje šansu i drugima, pogotovo što ima dobrih ekipa u ligi. Prvenstvo će biti interesantno i, osim Partizana, biće još konkurenata za naslov.

  • U tri prošlosezonska okršaja Zvezda je ostvarila pobjedu 2:1 te dva remija – 0:0 i 1:1 – protiv Partizana. Šta očekujete u 158. vječitom derbiju, u kojem gostujete u nedjelju?

– Derbi je uvek nepredvidiv. To je posebna utakmica, sa velikom draži, adrenalinom i emocijama za navijače oba tima, najveća utakmica srpskog fudbala. Respektujemo protivnika, a bitno je da meč prođe u najboljem redu, i to je moja poruka uoči njegovog odigravanja.

  • Smatrate li Superligu Srbije kvalitetnim takmičenjem?

– Naravno da je kvalitetno. Ima puno mladih fudbalera, koji se afirmišu u njoj, kao i vrhunskih igrača. Ona može biti bolja i kvalitetnija promenama, prevashodno u infrastrukturi. Fudbal je u uzletu, ali zavisi i od napretka ekomonije.

  • Kako ocjenjujete nastupe ostalih timova iz Srbije u evropskim kupovima?

– Svi ostali timovi zaslužuju odlične ocene za ostvareno u Evropi.

  • Jeste li očekivali više od selekcije Srbije koja je završila učešće na Mundijalu u Rusiji u prvom krugu?

– Nisam baš kompetentan sagovornik za ovo pitanje, niti ćete od mene ćuti da kritikujem druge. U stručnom štabu radili su maksimalno korektno i uvek ću biti uz reprezentaciju Srbije. Rezultat uvek može biti bolji, pa čak i kada osvojite trofej, može se reći da je igra trebala biti lepša. Imaju ljudi koji to mogu komentarisati i ne treba puno pričati o pitanjima za koja su zadužene druge osobe.

  • Gdje je bila najveća snaga novog svjetskog prvaka Francuske?

– Pretpostavio sam da će Francuska osvojiti titulu, a očekivao sam više od Belgije. Francuska je delovala kompaktno, igrala je fenomenalno i ostvarila takmičarski rezultat, uspešno prebrodivši i neke momente u susretima kada je bila inferiorna. Svrha utakmice je da se postigne pobeda i Francuzi su to radili na najbolji način.

  • Šta mislite o startu Srbije, koja je osvojila četiri boda u grupi 4 Divizije C Lige nacija i druga je iza Crne Gore, s istim brojem bodova, te Bosne i Hercegovine i Hrvatske?

– Uvedeno je novo takmičenje, koje je predigra za kvalifikacije. Utakmice su dobile takmičarski značaj, što je pozitivno. Nezahvalno je davati ocene ako niste uključeni u rad klubova i saveza. Bitno je šta se želi od reprezentacije, kako da igra i da li će se eventualno podmladiti. Svi imaju ambicije u Ligi nacija, a neki žele zadržati pozicije u diviziji gde se takmiče. Puno reprezentacija nije igralo u najjačim sastavima, jer su najbolji igrači izostali u septembru. Srbija igra kvalitetno sa dobrim i mladim fudbalerima i internacionalcima koji nastupaju u dobrim klubovima. Reprezentacija sigurno ima budućnost. Pošto nisam gledao utakmice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ne mogu govoriti o njima.

Izvor: Al Jazeera