Milivojević: Vučić ne prenosi građanima o čemu pregovara s Prištinom

Nije riječ o tome kako urediti status Kosova u okviru Srbije, već o nečemu drugome, smatra Milivojević (Al Jazeera)

Analitičar Cvijetin Milivojević ukazuje da su predstavnici Beograda i Prištine danas u Bruxellesu, uz posredovanje Federice Mogherini, razgovarali o “separatnom sporazumu, ali da pregovarački tim Srbije ne želi da deli sadržinu tih razgovora sa građanima Srbije”.

Milivojević je za agenciju Beta rekao da “to o čemu se razgovaralo nije ono što građani Srbije misle da jeste”.

“Može se primetiti da nakon tih sastanaka srpski pregovarači govore opšte mantre, narodne poslovice, poput ‘dogovorili smo se da sačuvamo mir i stabilost’ i ‘dogovorili smo se da ćemo opet razgovarati’. Bojim se da nije reč o tome kako urediti status Kosova u okviru Srbije, ma sa kakvim visokim stepenom autonomije, već je reč o nečemu drugome”, kazao je Milivojević.

Prave informacije iz medija na Kosovu

Sam je rekao kako informacije o “briselskom dijalogu” prvenstveno saznaje iz onoga što prenesu mediji na Kosovu.

Primijetio je i razliku u pregovaračkim delegacijama – dok su predstavnici Prištine “došli u apsolutnom kapacitetu”, to nije bio slučaj s pregovaračkim timom Srbije.

“U Bruxellesu se pojavio predsednik Kosova, predsednik Vlade i Skupštine Kosova, ministar inostranih poslova, a sa srpske strane ne vidim premijera. Po Ustavu Srbije politiku ne vodi predsednik Srbije, već Vlada Srbije. Ne vidim ni predsednicu Skupštine, ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića. A vidim šefa jedne od desetina kancelarija – ova se sticajem okolnosti zove Kancelarija za Kosovo i Methodiju”, izjavio je Milivojević. 

Signali iz Rusije

Po njegovim riječima, “pravu istinu o onome o čemu se danas govorilo izrekao je visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, koji je kazao da ‘Rusija neće podržati separatni sporazum’, o kojem se očigledno razgovara između Beograda i Prištine”.

Govoreći o očekivanjima, Milivojević je kazao da “o tome šta je rešenje za Kosovo ne znaju ni najbliži saradnici predsednika Aleksandra Vučića, računajući i predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova, kao ni potpredsednici Srpske napredne stranke”.

“O tome šta je rešenje za Kosovo i taj kompromis o kome se govori zna samo Aleksandar Vučić, što govori o manjku poštovanja Ustava Srbije od strane najviših državnih funkcionera”, zaključio je Milivojević.

Izvor: Agencije