Milionski muštuluk za asocijaciju ratnog zločinca

Zločin i genocid su legalnim polugama transgeneraacijski nagrađeni i nagrađivani u RS-u, piše autor (EPA)

Pročitali ste to sigurno, ovih dana, kako su čelnici većine političkih partija u Republici Srpskoj na Palama potpisali izjavu kojom se obavezuju da će riješiti pitanje “stvaraoca” ovog bh. entiteta”. Među potpisnicima su Milorad Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Nenad Nešić (Demokratski narodni savez) i Petar Đokić (Socijalistička partija).

U prevodu, i vlast i opozicija u ovom bh. entitetu daju bezrezervnu podršku Asocijaciji koju vodi presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik i koja predstavlja neku vrstu “sigurne ekonomske kuće” za sve ostale ratne zločince, a koja baštini sve tradicije i narative zločinačke ratne politike vojnog i civilnog rukovodstva ovog entitreta. Za one koji sumnjaju kako su svi u opoziciji baš tako svjetlog pogleda uprtog u ratne zločince, daje se na znanje da su ovu izjavu potpisali, pored gore pomenutih, i predstavnici Partije demokratskog progresa Nenad Vuković, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, Narodnog demokratskog pokreta Aleksandar Fulurija i Demosa Aco Stanišić.

Šta nam ovo govori? Pa, prvo i osnovno – u skupštinskom, parlamentarnom životu ovog bh. entiteta, ako izuzmemo političke partije čije sjedište nije u RS-u, svi od reda podržavaju ratne zločince, njihove politike, asocijacije i udruge. To je, zapravo, nulta tačka, baza i polazište sa kojeg se negira i genocid, sa kojeg se gradi unisona ultranacionalistička politka, sa kojeg se veliča četnštvo i sa kojeg se, u krajnjoj liniji, vrlo rezolutno, na ovaj ili onaj način, radi na rastakanju Bosne i Hercegovine kao cjelovite zemlje.

Sve će milione zločincima narod platiti

Ova kolektivna Izjava vam govori ko je ko u RS-u i iz nje se da isčitati – svi smo mi isti po pitanju negiranja genocida i veličanju zločinaca. I ova izjava nije nestala tek tako, sad i slučajno, tik nakon obilježavnja četvrt vijeka od genocida počinjenog u Srebrenici. Ne, ovo je planski akt i krunski dokaz da se političarima u predominantnom srpkom nacionalnom korpusu u Bosni i Hercegovini “živo fućka” ze genocidom, da ga mogu ne samo negirati, nego da mogu iz budžeta nagrađivati arhitekte i genocida i ratne zločince koji su kreirali ovu i ovakvu Republiku Srpsku.

Pa, koliko iznose te “nagrade” za udruženje koje vodi ratni zločinac? Prema pisanju BN Portala, neko je već izračunao da za to treba obezbijediti nešto manje od 15 miliona konvertibilnih maraka (oko 7,6 miliona eura), odnosno svakom pojedincu oko 140.000 KIM (71.000 eura). Dobro ste pročitali – 140.000 KM po “stavarocu”. Iz budžeta. Od poreskih obveznika. I, kažete, zločin se ne isplati? Dalje, ova Izjava će biti prosljeđena Vladi RS-a, a onda će je razmatrati i Narodna skupština. U prevodu, Izjava će biti usvojena i kroz pravne akte, novčna sredstva, 15-miilonska, od poreza svih građana, slijevaće se preko ratnog zločinca Momčila Krajišnika u džepove ostalih “osnivača RS-a”.

Naravski, nije ovo prvi put kako se iz budžeta ovog bh. entiteta dijele sredstva za ovu “asocijaciju”, koja em što ima ratnog zločinca na čelu, em što sa ostalim arhitektama zločinačke politike baštini sve ono čega se normalan svijet gadi i stidi. Kažem, osim sramnog očitovanja urbi et orbi i Dodika i resto mu bratije, da za njih ljudski zakoni ne važe, da pravnih zakona o zabrani negiranja zločina i genocida nema, ovo je krunski dokaz da je sve ono što je rađeno ovih godina ne bi li se ta bratija privolila zdravom razumu palo u vodu.

Ovjenčani presudama za zločine i genocid

Dabome, sav ovaj nakaradni perofrmans rađen je i zbog predizborne kampanje na lokalu. Jer, valja sad, po ko zna koji put, odštampati bilborde Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale zločinačke bulumente, staviti ih na ulaze u naselja istočne Bosne i sitnim slovima ispod napisati ime političkog kandidata za koge bi srpski živalj morao glasti na lokalu. E, pa to sve treba novčano podmazati. Jer, ne štampaju se plakati sami, niti se Karadžić i Mladić za džaba osmjehuju tek tako sa bilborda.  Novci, naravno poreski novci građana, potrebni su za ove vizuelne bahanalije. I za te bahanalije, kako vidimo, postoji unisoni politički konsenzus. Bespogovorni.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ima tu još nešto. Poneki naivni čovjek u RS-u reći će – pa nije ta bagra stvorila ovaj entitet, nisu zar zločinci jedini stvarali RS, no realnost je po njih baš opozitna. Jer, sadašnja vlast, a i opozicija, a i veliki dio naroda, zdušno gaji teoriju po kojoj su upravo i jedino ratni zločinci stvarali i stvorili RS, a to više od bilo kojeg suda na planeti Zemlji govori upravo o karakteru te i takve Republike Srpske. Sve je u ovoj verifikaciji zločinačke tvorevine posve jasno. Kao što je jasno kakav joj je karaketer, kad najkonkretniji nasljednici političkog trona do nebesa uzdižu “stvaroace” ovjenčane presudama za ratne zločine i genocid.

Možda jedino nije jasno do kraja zdravom razumu ovo unormaljivanje zakonske i sitemske podrške zločincima preko entitetske sise. Ljudi potpuno rezignirano govore, pa šta je to čudno u ovoj i ovakvoj državi, entitetu ili opštini, to je posve normalno. A, zapravo, to “unormaljivanje” je najstrašnije. Ako je vama/nama, bez obzira na naciju, političku opredjeljenost ili svjetonazor, p(o)stalno normalno milionski dotirati nevladinu organizaciju jednog osuđenog ratnog zločinca sa entitetskih ili državnih jasala, onda smo svi mi zajedno u grdnom problemu. Onda svi zajedno gledamo paranorlanost kao normalnost, a jesenje predizborno namigivanje zločinaca za bilborda biće nastavak te opskurne realnosti.

Oni su pobjednici – Karadžić, Mladić i Krajišnik

Umjesto bilo kakvog zaključka, treba samo reći da je jedan od osnivača RS-a i osuđeni ratni zločinac, gore pomenuti Momčilo Krajišnik, a koji je na čelu asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, poručio kako je ovom izjavom vraćen dug onima koji su stvarali ovaj entitet (sic!). I oni su pobjednici. I Karadžić, i Mladić, i Krajišnik! Zločin se isplati. Ne samo da su oni živi arhitektonski konstruktori zločina i genocida, ne samo da su heroji za dobar dio isčašenog društva, nego im se i doslovno, preko ove i sličnih asocijacija i fondacija, isplaćuju sredstva za život njih i njihovih familija. I to su iznosi, pročitali ste to, od kojih se prosječnom čovjeku zavrti pamet u glavi.

Pa tako, na koncu, zločin i genocid ne samo da su pravno valorizovani kao sentiment uspješnosti u RS-u, nego su legalnim polugama transgeneraacijski nagrađeni i nagrađivani. Potpuno zakonski, koliko to god perverzno i nastrano zvučalo i sa šutniom u cijeloj zemlji, koja je prepuna nakaradnog odobravanja.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera