Milionske zarade na krijumčarenju migranata u BiH

Od početka godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata (Reuters)

Organizirane kriminalne skupine koje krijumčare migrante kroz Bosnu i Hercegovinu od toga su napravile veliki posao i na tome zarađuju milijune eura, proistječe iz procjena bosanskohercegovačkih i inozemnih policijskih agencija.

Anton Travner, ravnatelj ljubljanskog ureda Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga – DCAF, koji sudjeluje u programima nadzora granice u regiji, kazao je novinarima u Sarajevu kako se procjenjuje da su kriminalci od početka ove godine u Bosni i Hercegovini prokrijumčarili najmanje 5.000 ilegalnih migranata.

Naveo je, kako prenosi Hina, da su pritom zaradili između 7,5 i 10 milijuna eura.

Stručnjaci DCAF-a, u suradnji s pripadnicima Frontexa, Europola i policajcima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Moldove i Slovenije, u proteklih osam dana na teritoriju Bosne i Hercegovine sudjelovali u zajedničkoj operaciji čiji je cilj bio utvrditi na koji su način u ovu zemlju prispjeli migranti iz Srbije i Crne Gore.

Žrtve izložene velikim patnjama

Bila je to ujedno prva međunarodna operacija na teritoriju Bosne i Hercegovine provedena kako bi se istražio sve veći problem krijumčarenja migranata.

Travner je kazao kako se krijumčarenje ljudi kriminalcima pokazuje kao najisplativiji oblik nezakonitog stjecanja zarade, a žrtve su pri tom često izložene velikim patnjama.

Iz ranije objavljenih podataka policijskih agencija u Bosni i Hercegovini proistječe kako je u tu zemlju od početka godine do 22. lipnja ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata.

Načelnik obavještajnog odjela Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Rade Kovač ukazuje kako je i dalje problem to što ova zemlja ne može učinkovito zatvoriti svoje istočne granice, dok su ostale države regije to učinile.

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje čak 500 policajaca kako bi popunili njen sastav, i u takvim uvjetima nastoje provoditi kontrole kako bi spriječili nezakonite prelaske granice.

Potencijalna sigurnosna prijetnja

Kao kuriozitet su zabilježili slučaj migranta koji je u takvim pokušajima zatečen čak 74 puta.

Među migrantima otkrili su i one koji su potencijalna sigurnosna prijetnja.

Kovač je kazao kako su do sada uspjeli identificirarti pet takvih osoba među migrantima i u tijeku je prostupak njihove deportacije u zemlje podrijetla.

Riječ je o Pakistanu i Afganistanu, no vlasti tih država sporo reagiraju, pa se postupak deportacije, kako je upozorio Kovač, ponekad oteže i do tri godine.

Izvor: Agencije