Milionske štete u RS-u zbog suše i grada

Štete na poljoprivrednim usjevima u bh. entitetu Republika Srpska premašile su 85 miliona eura. Kukuruz, voće i povrće gotovo su uništili grad i visoke temperature.

Poljoprivrednike u Lijevče Polju, posjetila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Rajko Radetić na gotovo dva hektara zasijao je grah. Nadao se zaradi od 7,5 do 8 hiljada eura. Ali oluja praćena gradom prije dvije sedmice, sve je promijenila.

„Stopostotna šteta. Bio je u završnoj fazi. Trebalo je još nekih petnaestak dana da se desi ono završno zalijevanje. Šteta je apsolutna. Poslije, ono što je ostalo, samo se osušilo”, kaže Rajko Radetić, poljoprivrednik iz Laktaša.

Stradao je i luk, kao i polje koje je sada trebalo biti prepuno glavica kupusa.

Bez novčane pomoći

Nakon grada, i višesedmične vrućine bez padavina uzele su danak na njegovim poljima.

„I sad je korov, i tu nema ništa. Direktna šteta je na klipu. Već ima truleži. I ne vjerujem da će biti išta”, priča Radetić.

Najveća šteta pričinjena je na kukuruzu. Osim u Lijevče Polju, gotovo sav rod kukuruza uništen je i u Semberiji i Posavini.

Entitetska Vlada objavila je ranije kako se šteta od suše i grada procjenjuje na 85 miliona eura.

„Stručne službe Ministarstva stalno su na terenu i pružaju neophodnu stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na zaštitu poljoprivredne proizvodnje, upotrebu sistema za navodnjavanje i sistema protivgradnih mreža”, rečeno je iz Vlade RS-a.

Iz entitetskog Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor na pitanje da li su ostvareni uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode.

Novčane pomoći proizvođačima za sada nema.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera