Milionska zarada od izbjeglica u Bugarskoj

Krijumčarenje izbjeglica i migranata košta u prosjeku 1.000 eura po osobi (Reuters)

Krijumčari izbjeglica i migranata preko Bugarske i Srbije dnevno zarađuju najmanje 100.000 eura, pokazuju istraživanja Instituta za balkanske studije Bugarske akademije nauka.

Biser Bančev iz Instituta za balkanske studije Bugarske akademije nauka kaže da je istraživanje urađeno na bazi krijumčarenja 100 izbjeglica i migranata po srednjoj tarifi od 1.000 eura po osobi, prenosi Srna.

Prema posljednjem istraživanju Europola, bugarski krijumčari su šampioni u trafikingu” izbjeglica i migranata u Evropsku uniju i oni su u tom poslu prevazišli Egipćane, Mađare, Iračane, piše sofijski dnevnik 24 časa.

“Nerijetko, međutim, krijumčarske kanale drže Bugari koji žive izvan Bugarske, uglavnom u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Grčkoj”, navode stručnjaci bugarskog Instituta.

Oni upozoravaju da će arapsko-azijatski val izbjeglica i migranata na Balkanu dostići vrhunac 2035. godine.

Finansijska pomoć EU-a

Evropska unija je ranije ovog mjeseca odlučila da Bugarskoj osigura 108 miliona eura hitne pomoći kako bi zaštitila granice protiv rastućeg priliva izbjeglica u tu zemlju, saopćio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

On je dodao da bi narednih sedmica finansijska podrška EU-a mogla porasti na 160 miliona eura, kako je to Bugarska tražila.

Sofija se žali da se ne može nositi s povećanjem broja tražitelja azila, koji su blokirani na njenom teritoriju od kako su u julu pooštreni uvjeti za prelazak srbijansko-mađarske granice.

Gotovo 13.000 izbjeglica registrirano je u Bugarskoj od početka godine, a njihov broj se u augustu udvostručio u odnosu na juni i juli, objavile su vlasti, koje ističu da su prihvatni centri popunjeni.

Izvor: Agencije