Milionska kazna za Credit Suisse

Sedam bankara Credit Suissea je 2011. godine optuženo za malverzacije (Reuters)

Švicarska bankarska grupacija Credit Suisse pristala je platiti 197 miliona dolara američkom regulatoru SEC, priznajući da je usluživala hiljade američkih klijenata kršeći propise o trgovanju vrijednosnim papirima.

Druga po veličini švicarska banka nikada nije registrovala prekogranično poslovanje na računima 8500 klijenata između 2002. i 2008. godine, čija je vrijednost 2008. procijenjena na 5,6 milijardi eura, prenosi američka agencija Bloomberg.

Credit Suisse je jedna od 14 finansijskih institucija koje su pod krivičnom istragom zbog sumnje da su koristile prikrivene švicarske račune da bi pomogle klijentima izbjeći plaćanje poreza.

Neizvjestan ishod

Sedam bankara Credit Suissea optuženo je 2011. za učešće u malverzacijama.

Najveća švicarska banka UBS platila je 2009. godine 780 miliona dolara na ime poravnanja u SAD, priznajući da je pomagala u utaji poreza.

“Ovo nije kraj. Istraga Ministarstva pravde SAD-a može rezultovati mnogo većom kaznom”, smatra analitičar Mediobance iz Londona Chris Wheeler.

“Zadovoljni smo što smo riješili spor sa SEC-om. Istraga Ministarstva pravde u vezi s utajom poreza još traje i, mada nastavljamo da sarađujemo na tom polju, ishod je neizvjestan”, poručuje Credit Suisse.

UBS je 2009. izbjegao krivično gonjenje, nakon što je priznao malverzacije i predao američkim vlastima podatke o računima više hiljada Amerikanaca. Od tada je više od 43.000 državljana SAD-a izbjeglo tužbe, plativši zaostale poreze, kazne i penale ukupne vrijednosti šest milijardi dolara.

Izvor: Agencije