Milioni Amerikanaca bez posla, ne nazire se kraj krize

Ekonomisti predviđaju da će nezaposlenost skočiti na 15 posto do kraja proljeća s 3,5 posto na početku krize (EPA)

Još jedan val nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Približno 6,6 miliona Amerikanaca prvi je put zatražilo beneficije za nezaposlene u sedmici koja je završila 4. aprila, čime se dolazi do nevjerovatne brojke od 16 miliona nezaposlenih od početka zdravstvene krize, javlja iz Washingtona dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

U sedmici završenoj 21. marta izgubljeno je 3,3 miliona poslova.

Zatim dolazi sedmica završena 28. marta, sa 6,9 miliona ljudi koji su ostali bez posla; sada dolaze današnji podaci o novih 6,6 miliona izgubljenih poslova.

Otvoreno je pitanje koliko će se dugo taj trend nastaviti.

Bijela kuća stidljivo najavljuje da bi se stanje moglo promijeniti otvaranjem ekonomije u maju, ali zasad su to samo želje.

Dok su u prvom valu gubitaka radnih mjesta najviše pogođene bile uslužna djelatnost i trgovina, sada je sve veći broj nezaposlenih u industriji, građevinarstvu i energetskom sektoru, čak i u zdravstvu.

Gotovo 15.000 žrtava bolesti COVID-19

“Mnogo je zubarskih ordinacija zatvoreno, sve operacije koje nisu neophodne su na čekanju”, ističe Puljić.

Ekonomisti predviđaju da će nezaposlenost skočiti na 15 posto do kraja proljeća s 3,5 posto na početku krize.

“Veliki broj onih koji su ostali bez radnih mjesta na prinudnom je odsustvu s posla, što znači da i dalje imaju zdravstvenu zaštitu, koju im osigurava poslodavac, dok je svaka savezna država obvezna davati beneficije neuposlenim u visini 80 posto njihove plaće za period od šest mjeseci”, kaže dopisnik Al Jazeere.

Wall Street je automatski negativno reagirao na današnje vijesti o novom, visemilionskom gubitku radnih mjesta.

Prema posljednjim podacima, u SAD-u je korona virusom zaraženo 435.167 osoba, od kojih je 14.797 preminulo, dok ih se 22.897 oporavilo.

Izvor: Al Jazeera