Milina: Nisu utvrđeni nikakvi slučajevi premlaćivanja migranata

Hrvatska policija u teritorij BiH ulazi samo u skladu sa Sporazumom o prekograničnoj policijskoj suradnji, kada ima mješovite patrole, tvrdi Milina (EPA)

Glavni direktor hrvatske policije Nikola Milina odbacio je optužbe na račun MUP-a Hrvatske zbog postupanja prema migrantima, te poručio da nisu utvrđeni nikakvi slučajevi njihova premlaćivanja.

“Policija zakonito, profesionalno radi na poslovima nadzora državne granice. U svim recentnim prijavama o nezakonitostima sve provjeravamo i nismo utvrdili nikakve slučajeve premlaćivanja”, izjavio je Milina za Hrvatsku televiziju.

Organizacija “Border Violence Patrol” objavila je prethodn video na kojem se vidi kako hrvatska policija nezakonito proteruje migrante.

Skrivene kamere snimile su naoružane policajce kako sprovode migrante, među kojima je bilo i žena i dece, a navodi se da je snimak načinjen na teritoriji Bosne i Hercegovine.

No, na snimku koji je anonimno dostavljen organizaciji “Border Violence Monitoring”, nema bosanskohercegovačkih policajaca. 

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da policija BiH poseduje dokaze da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svoje teritorije u BiH i da ih pritom zlostavlja.

‘Ne kršimo ljudska prava’

No, Milina se pohvalio rezultatima borbe protiv krijumčara.

“Imamo usmjerenu borbu protiv krijumčara i nikada u povijesti nismo imali ovakve rezultate, do sada je procesuirano preko 547 krijumčara”, naveo je.

Odlučno je odbacio optužbe da hrvatska policija ulazi u teritoriju BiH.

“To nikako ne stoji. U teritorij BiH ulazimo samo sukladno Sporazumu o prekograničnoj policijskoj suradnji, kada imamo mješovite ophodnje  i redovite aktivnosti s kolegama iz BiH”, izjavio je.

“Do sada, ove godine, imamo 1.039 zahtjeva za međunarodnu pomoć, dakle tražitelja azila i to svakako govori u prilog da se ne radi o nikakvom kršenju ljudskih prava”, odgovorio je Milina upitan kako policija postupa s migrantima koje zatekne na granici, odnosno omogućuje li im da zatraže azil.

Policija pomaže migrantima

Policiji je, kazao je, osnovni zadatak zaštita života, a hrvatska policija to radi kontinuirano, pomaže migrantima koji su životno ugroženi, pruža im lekarsku pomoć, hranu itd.

Preneo je procenu kako je u BiH trenutno oko 5.000 migranata.

“Stalno razmjenjujemo informacije, kako sa BiH, tako sa svim državama na ruti. Procjene su različite, mijenjaju se iz dana u dan, ali po nekima u BiH je oko pet tisuća migranata”, rekao je.

Objasnio je smisao apela koji je MUP Hrvatske uputio međunarodnim i nevladinim organizacijama koje učestvuju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti.

“Želimo zaštititi živote, želimo što manje stradavanja. Samo ove godine imali smo devet smrtnih stradavanja”, rekao je Milina.

“Vrlo često društvenim se mrežama šire informacije da je granica otvorena ili da će biti otvorena, i onda krenu migranti, tako da i kriminalne mreže doprinose da te osobe dolaze u pogibeljne situacije što želimo izbjeći”, naglasio je.

Izvor: Agencije