Milijardu eura za završetak pruge Beograd – Budimpešta

Zorana Mihajlović: Ovo je najvažniji i najvrijedniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regiji (Tanjug)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u subotu u Sofiji s kineskim partnerima komercijalni ugovor za izgradnju treće dionice brze pruge Beograd – Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vrijedan 943 miliona eura.

“Izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta najvažniji je i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu. Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i Evropskom unijom, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put'”, rekla je ona.

“Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Od danas imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kojem bi radovi mogli da počnu u 2019. godini.”

Ministrica naglašava kako će modernizacija pruge na željezničkom Koridoru 10 omogućiti povećanje teretnog saobraćaja na željeznici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kada je riječ o željezničkom saobraćaju.

Intenzivni pregovori

Potpredsjednica Vlade Srbije ističe kako se o zaključenju ovog ugovora s kineskom stranom intenzivno pregovaralo skoro godinu dana i da su dogovoreni najpovoljniji uvjeti za Srbiju.

“Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu”, navodi Mihajlović.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad – Subotica izvodit će konzorcij kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, koji izvodi radove i na dionici Beograd – Stara Pazova.

Izvor: Agencije