Milijarder planira dobrotvorni koncert za Venecuelu

Richard Branson: Naš je cilj prikupiti 100 miliona dolara za 60 dana i otvoriti granice države (EPA)

Britanski milijarder Richard Branson planira organizirati dobrotvorni koncert u Kolumbiji kako bi podigao globalnu svijest o krizi u Venecueli i prikupio sredstva za humanitarnu pomoć ovoj južnoameričkoj državi, prenose agencije.

Samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Juan Guaido i politički disident Leopoldo Lopez zatražili su od Bransona da organizira takav koncert, rekao je Branson u videu.

Koncert bi trebao biti održan 22. februara u pograničnom gradu Kukuta u kojem se skuplja humanitarna pomoć za Venecuelu s kolumbijske strane granice, a kojoj predsjednik Nicolas Maduro brani prelazak granice.

Prijenos širom svijeta

Ranije ove sedmice Guaido je kazao kako je 23. februar dan kada će odobriti ulazak pomoći u zemlju.

„Naš je cilj prikupiti 100 miliona dolara za 60 dana i otvoriti granice države kako bi humanitarna pomoć mogla konačno doći do miliona kojima je najviše potrebna“, rekao je Branson u videu.

„Uz fantastičan izbor međunarodnih i regionalnih umjetnika, koncert će biti prenošen širom svijeta“, dodao je vlasnik kompanije Virgin.

Venecuela je u ekonomskoj i političkoj krizi koja je rezultirala galopirajućom inflacijom i raširenim nestašicama hrane i lijekova. Više od 2,3 miliona ljudi napustilo je zemlju od 2014., a samo u susjednoj Kolumbiji je gotovo milion Venecuelanaca.

Izvor: Agencije