Milijarder iz UAE-a poziva Zaljev na otvorene odnose s Izraelom

Khalaf al-Habtoor na sastanku s novinarom Shloimeom Zionceom u Dubaiju (Al Jazeera)

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela saopćilo je kako se američko-izraelski novinar Shloime Zionce sastao u Dubaiju s emiratskim milijarderom Khalafom al-Habtoorom kako bi ga intervjuirao za sedmični list Ami Magazine, časopis jevrejske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Habtoor je u spomenutom intervjuu pozvao zaljevske države da normaliziraju odnose s Izraelom i da otvoreno pokažu želju za uspostavljanjem odnosa s tom zemljom, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Naglasio je da su Arapi i Jevreji rođaci i da je ratovanje bezumno, dodajući kako želi da odnosi Ujedinjenih Arapskih Emirata s Izraelom budu otvoreni te da svako od njih može imati političku i ekonomsku korist od tih odnosa.

Fotografija na Twitteru

Na Twitter nalogu @IsraelArabic izraelskog Ministarstva vanjskih poslova objavljena je fotografija američko-izraelskog novinara i biznismena iz UAE-a Khalafa al-Habtoora s kojim je obavio intervju.

“Različiti po izgledu, ali istih uvjerenja. Američki jevrejski novinar Shloime Zionce intervjuira u Dubaiju slavnog emiratskog milijardera Khalafa al- Habtoora, koji je odjeven u tradicionalnu nošnju Emirata dok Zionce nosi židovsku kapicu”, naveli su u komentaru ispod fotografije.

Izvor: Al Jazeera i agencije