Oglasi

Milijarde dolara odštete za žrtve pušenja

Tri kompanije su zaradile milijarde dolara na štetu pluća, grla i općeg stanja svojih klijenata, navodi kanadski sud.

PFpaJUi1h50

Sud u Quebecu presudio je da tri multinacionalne duhanske tvrtke moraju isplatiti  15,5 milijarda kanadskih dolara (11,3 milijarde eura) odštete i kamata za više desetaka tisuća žrtava pušenja u kanadskoj pokrajini Quebec, što predstavlja jednu od najrigoroznijih sudskih presuda u povijesti Kanade.

Tri osuđene multinacionalne kompanije - Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges te Japan Tobacco International - smjesta su osporile presudu suca Visokog suda Quebeca, Briana Riordana i najavile da će se žaliti.

Sudu su podnesene dvije kolektivne tužbe 1998. godine, a zastupale su gotovo 1,02 milijuna stanovnika Quebeca od kojih su neki pušili od 1960. Suđenje u kolektivno ime počelo je tek prije tri godine.

Odvjetnici civilnih stranaka optuživali su tvornice duhana da su iznosile "lažne informacije" na svojim proizvodima te da su namjerno odabrali "ne koristiti dijelove duhana" sa slabim udjelom nikotina kako bi održavali ovisnost pušača.

Isplata odštete odmah

Sudac Riordan je prihvatio četiri glavne optužbe protiv triju multinacionalnih kompanija među kojima kršenje "opće zadaće nenanošenja štete drugima" te zadaće "informiranja kupaca o rizicima i opasnostima svojih proizvoda".

"Tijekom pedesetak godina koje pokrivaju kolektivne tužbe te 17 godina koje su uslijedile, tvrtke su zaradile milijarde dolara na štetu pluća, grla i općeg stanja svojih klijenata", istaknuo je sudac u presudi napisanoj na 276 stranica.

Sudac je naredio tvrtkama da počnu s isplatom odštete i kamata bez obzira uloži li se žalba na presudu.

Tri tvrtke morat će tako isplatiti više od milijardu eura do kraja srpnja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.