Mileni Dravić uručen Dobričin prsten

Dravić je tokom gotovo 50 godina karijere ostvarila blizu 200 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji (Tanjug)

Uz dugi, gromoglasan aplauz i poneku suzu, divi glumišta Srbije Mileni Dravić danas je u beogradskom Zvezdara teatru uručena nagrada za životno djelo “Dobričin prsten”, javlja agencija Tanjug.

U prisustvu velikog broja prijatelja, kolega, poštovalaca, najveća srbijanska i jugoslavenska glumica zahvalila je publici, prijateljima, Zvezdara teatru, kojem “pripada i srcem i dušom”, Miri Trailović, koja ju je “uvela u pozorišni život”, Centru za kulturu Tivat, koji joj je “omogućio da odigra jednu od svojih najboljih uloga u Bokeljskom de-molu“, Beogradskom dramskom za gostovanje u predstavi Harold i Mod, svim televizijskim i filmskim produkcijama širom države kojih više nema…

“Lepo je stajati na sceni Zvezdara teatra sa prstenom velikana i legende srpskog glumišta Dobrice Milutinovića, na sceni na kojoj već dve godine nisam nastupala. U ceo ovaj prostor, na sceni, gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima pozorišta utisnute su velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja, a pod budnim okom Bate, Ruže, Bore, Pere, moga Dragana, Ðuze”, rekla je Dravić i dodala da je ovo veliki i značajan trenutak za njen život.

“Ovo valjda produžava život. Toliko ste mi sreće priredili”, istakla je priznata glumica, koja je tokom gotovo 50 godina karijere ostvarila blizu 200 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

‘Zamisli: sretneš Milenu’

Svečanost na sceni “Danilo Bata Stojković” otvorio je režiser Dejan Mijač, istakavši da danas “slavimo praznik koji se zove Milena” i da nema druge Milene do Milene Dravić, primijetivši da je “Milena pojam koji nosi svetlo”.

Glumica Jelena Ðokić prisjetila se kako joj je majka, pokušavajući joj olakšati dolazak u Beograd, rekla: “Zamisli: šetaš Knez Mihailovom ulicom i sretneš Milenu Dravić.”

“Zbog nje je Beograd bio lepši, Srbija deo sveta, glamur je bio i u kamionu”, rekla je Ðokić, zahvalivši svojoj “zvezdi vodilji” jer joj je standarde postavila “vrlo visoko”.

Glumac Rade Šerbedžija rekao je da je Milena Dravić njegova drugarica, najdraža glumica i ljubav.

“Kada kažem ‘ljubav’, to je onako kako se ljubi more i nebo i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet tako duboko. Milena je smisao ovog našeg umjetničkog traženja istine i neko ko je najviše poletio u nepoznato i apstraktno od svih nas. Kada se budu tamo negdje slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umjetnošću, njena će stajati na prvoj stepenici našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlona Branda”, rekao je Šerbedžija uz gromoglasan aplauz okupljenih.

Šerbedžijine pjesme

Dravić je, kako je primijetio, “film sam”.

Šerbedžija joj je u pratnji trija Vasila Hadžimanova otpjevao “Kneginjice moja sa carskoga druma”, “Djevojka iz moga kraja”, “Devojko mala”, a predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije, glumac Vojislav Brajović, koji je Dravić nazvao “čarobnicom naše scene”, pročitao “Traktat o Mileni” Dušana Makavejeva.

Kao 30. dobitnik “Dobričinog prstena”, Dravić je priznanje primila u godini jubileja: 80 godina otkad je 1937. ondašnje Udruženje glumaca darivalo Dobricu Milutinovića jedinstvenim prstenom povodom 40. godišnjice njegovog umjetničkog rada.

Izvor: Agencije