Milanovića nije briga za ustaški pozdrav

Milanović je kazao da BiH nije država (EPA)

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović rekao je da mu se “fućka” za ustaški pozdrav “Za dom spremni” i da ga za njega nije briga.

Milanović je s predstavnicima hrvatskih veterana razgovarao o više tema kao što su primjena srbijanskih zakona o univerzalnoj jurisdikciji i napetosti između Zagreba i Beograda, te o stanju u Bosni i Hercegovini, ali i o pitanju ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Jutarnji list je došao do audiosnimaka razgovora Milanovića i hrvatskih veterana, koje objavljuje u nastavcima.

Na snimku objavljenom danas se može čuti kako veterani naglašavaju da ih zanima Milanovićev lični stav o pozdravu, na šta je on odgovorio da mu se “fućka” za to.

Šef SDP-a djelovao je poprilično nezainteresiran za temu pozdrava, rekao je “da mu se fućka za to”, a veterani su mu pokušali objasniti da je to njima bitno jer da su “momci pod tim pozdravom davali svoju krv za slobodu, a ne po šumama i gorama i pod petokrakom”.

‘BiH nije država’

Bivši premijer se pozvao i na odluku Ustavnog suda, dodavši da je prema toj odluci pozdrav “Za dom spremni” zabranjen.

On je podsjetio da je i prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, još 1991. godine govorio o pozdravu, kada je kazao da je taj pozdrav štetan za Hrvatsku.

“Ja ne mogu nikog natjerati da misli kao ja. Gledam samo šta je za Hrvatsku štetno”, kazao je Milanović

Bivši premijer Hrvatske je naglasio da je prije nekoliko dana javno morao reći da je čovjek koji je odgojio njegovu majku bio ustaša.

U ranije objavljenim snimcima se čuje kako je bivši hrvatski premijer rekao za Bosnu i Hercegovinu da nije država.

“Ja vas upozoravam, ovo u Bosni i Hercegovini je možda još opasnije. To je, kako bi netko od branitelja rekao s..nje, big shit”, rekao je Milanović, a prenio Jutarnji list.

Zagrebački dnevnik je u posjedu audiosnimke razgovora Milanovića i veterana. Govorio je i o položaju šestorice bh. Hrvata kojima se u Hagu sudi za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Nadam se da će ova šestorica naših generala i zapovjednika iz Bosne i Hercegovine, koji su sada u Haagu… iskreno nisam optimist, ali neke stvari govore da bi mogla otpasti ta optužnica vezana uz zločinački pothvat prema Bosni i Hercegovini, što je za Hrvatsku važno. Naravno, ljudske sudbine ostaju ljudske sudbine i ti ljudi bi mogli završiti u zatvoru… Hrvatska će biti sačuvana, a oni će, bojim se, dobiti neku kaznu”, rekao je Milanović.

‘USrbiji su četnici’

U nastavku je konstatirao kako “Bosna i Hercegovina nije država”, na što jedan od sagovornika primjećuje: “Tamo nemaš s kim šta razgovarati”.

“Ja bih, da se mene pita, a vjerojatno neki od vas imate porijeklo i rodbinu u BiH… ja bih je ugurao u Europsku uniju preko reda, kroz prste. To je obezdržavljeno, tamo nema reda, nema poretka. Imamo posla s negativcima. To su negativci, to nisu dragi i topli ljudi”, zaključio je Milanović.

Milanović priča i o odnosima sa Srbijom, ocijenivši da se vlasti u Beogradu ponašaju bahato te ih je prozvao “beogradskom čaršijom”.

“Ne može mi više nitko reći da je u Srbiji na vlasti liberalna, proeuropska, fina vlast kojoj treba malo pomoći, i zažmiriti. Došli su četnici, koji nisu suđeni u Hrvatskoj za kaznena djela. Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save, vi bi bili optuženi već deset puta. Mi tim ljudima gledamo kroz prste, i to je granica tolerancije i doseg na koji sam ja spreman. Praviti se malo blesav. To su sve normalni tipovi, izabrao ih je srpski narod u Srbiji, pa eto to su naši kolege… To je šaka jada, nažalost šaka jada, koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku, nema ih deset milijuna, je**te, žele biti gospodari Balkana. To je mali narod.”

Veteranima je poručio da ne dovode Aleksandra Vučića za stol, ocjenjujući to “poniženjem”.

Milanović je u utorak, na razgovor iza zatvorenih vrata, pozvao predstavnike Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije. Tom je prilikom razgovarao s predstavnicima veterana Josipom Klemmom i Dražimirom Jukićem.

Ko je snimio razgovor?

Dok su BiH i Srbiji Milanovićeve izjave pokrenule velike kritike, u Hrvatskoj se postavlja pitanje ko je snimio razgovor.

Udruge veterana kažu da se radi o unutarstranačkim sukobima SDP-a. Sam Milanović kaže da je primijetio da ga snimaju, a organizator sastanka, Franko Vidović iz SDP-a poručio je veteranima da su izdali interese svih, da Hrvatskoj ne žele ništa dobro, te da se s njima više nikada neće sastajati.

Predsednik Udruženja veterana Hrvatske, Josip Klemm nije želio da govori otkud je snimak navodnog razgovora Zorana Milanovića s veteranima objavljen u medijima.

Veterani to nisu snimali, kazao je Klemm i dodao da on nije imao niti je dao snimak.  Nakon objavljenog snimka poziva na razum i smirivanje tenzija.

“Ja ne bih želio tu vagati,  da li je to predizborna kampanja ili nešto, međutim, ono što želim poručiti svim slušateljima, svim gledateljima, da mi kao hrvatski branitelji pozivamo na dijalog, želimo da sve strane u bilo kojem sukobu dođu i razgovaraju. Mislim da imamo svi dovoljno iskustva iz 90-ih godina, šta nam se dogodilo i na sve nečine ne trebamo se služiti nikakvim govorima prijetnje, niti zastrašivanja. I poručujem svim političarima da bi bilo lijepo da sjednu za stol”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije