Milanović: UZP je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina

Milovanović govorio da nije bilo UZP-a (EPA)

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komadant Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u utorak postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik, te u govoru upozorio na “glupu izmišljotinu” da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao zajednički zločinački pothvat, prenosi Hina.

Predsjednik je odlikovanje Red Nikola Šubić Zrinskog uručio postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, na 30. godišnjicu okupljanja 1800 njezinih pripadnika koji su tada počeli obuku za oslobađanje domovine. 

“Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednilki zločinački pothvat, ta je namjera propala”, rekao je predsjednik na svečanosti u Policijskoj akademiji, gdje je prije 30 godina temeljem odluke državnog vrha ustrojena prva oružana postrojba Prvi hrvatski redarstvenik.

“Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a oni su radili po zapovjedi državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj ‘zajednički zločinački pothvat’ koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču”, istaknuo je.

Brigade iz BiH koje su oslobađale Hrvatsku

“Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala. Na nama je da u miru budemo velikodušni i da pokažemo dobru vjeru”, dodao je predsjednik kojega su okupljeni pripadnici postrojbe pozdravili pljeskom.

Pozdravio je obitelji stradalih i nestalih za koje je rekao da su platili najveću cijenu.

“Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje, vama i brigadama iz BiH koje su oslobađale Hrvatsku. To je naš i moj dug časti prema vama i prema njima”, rekao je predsjednik, izrazivši žaljenje što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio to priznanje i status ratne postrojbe.

U ime postrojenih redarstvenika odlikovanje je primio predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, istaknuvši da su na to priznanje čekali 30 godina.

Vezano za kritike oko odlikovanja postrojbe umirovljenog generala Zlatana Mije Jelića, koji je optužen za ratni zločin u BiH, Milanović je naveo kako je najbolje o tome više ništa ne reći.

Tuđman odlikovao Aliju Izetbegovića

“Ne gledam na to što Bakir Izetbegović ide redovito na grob rahmetliji Rasimu Deliću, zapovjedniku bosanskohercegovačke vojske koji je u Haagu osuđen na tri godine, a ja ne smatram da je zbog toga ratni zločinac. Dobio je tri godine jer su mu nešto morali nalijepiti, onda je i Milivoj Petković ratni zločinac. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac”, ocijenio je Milanović.

Ustvrdio je da nisu isti srpski ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić s Rasimom Delićem. Poručio je da ne odaje počast nijednom pojedincu, nego svima njima jer se ne može izabirati.

O optužnici protiv Jelićam ističe, ne zna dovoljno, te navodi kako se ne sjeća da je Alija Izetbegović, otac bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, imao problema kada su te iste postrojbe pod zapovjedništvom istih ljudi oslobađale Bihać 1995., a ni kada je “Izetbegović stariji” od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. 

Izvor: Agencije